Trwa post, więc mamy dla Was kolejną propozycję postnego obiadku. Tym razem danie sojowe - zapiekanka sojowa z kapustą.
Czas przygotowania: 30 - 45 min.
Stopień trudności: średnie

Składniki dla 4 osób:
2 garści kiełków sojowych
2 łyżki oleju słonecznikowego
200g tofu
8 kromek chleba tostowego pokrojonego w kostkę
4 łyżki ciepłego mleka sojowego
sól
pieprz KOTÁNYI
sos sojowy
sok z cytryny
5 żółtek
5 białek
1 łyżka siekanej kolendry

Kapusta curry:
kapusta
sól
pieprz KOTÁNYI
2 łyżki masła
2 łyżki bulionu warzywnego lub wody
szczypta mieszanki curry KOTÁNYI
3 łyżki bitej śmietany

Kiełki sojowe podsmażyć na oleju słonecznikowym i przełożyć do miski. Dodać tofu, grzanki, mleko sojowe i żółtka. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Dodać ubitą pianę z białek i kolendrę. Nasmarowane masłem formy napełnić masą i piec w piekarniku w 190 C˚ około 25 minut. Upieczoną zapiekankę wyjąć z formy lub podawać w formie. Kapustę podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Dodać curry, bulion warzywny i krótko dusić. Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku w razie potrzeby. Suflet wyłożyć na talerz razem z kapustą i udekorować wg uznania.