Chili con carne to danie szybkie, ale przede wszystkim pyszne. W dodatku nie może się znudzić, gdyż podawać go można na obiad, kolację, z pieczywem i z ryżem. To bez wątpienia ciekawe urozmaicenie codziennego menu.
Tak naprawdę chili con carne to danie amerykańskie. Pochodzi z Teksasu, który niegdyś był stanem meksykańsko-hiszpańskim. Jego składniki kojarzone są nieodłącznie z krajami hiszpańskojęzycznymi.
To pyszne danie, które podawać możemy na wiele sposobów. Gdy mamy ochotę na szybki posiłek możemy przegryzać go z chrupiącą bagietką. Jeśli chcemy podać go gościom w bardziej wykwintny sposób, idealnie skomponuje się z ryżem. Aby nadać mu jeszcze bardziej meksykańskiego charakteru można zajadać się nim z tortillą.
Meksykańskie pochodzenie sprawia, że chili con carne musi być daniem dobrze przyprawionym. Nie koniecznie na ostro (chociaż wtedy na pewno jest pyszne), ale smak jego po prostu musi być wyrazisty.
Składniki:
• 500 g mięsa mielonego
• 250 g fasoli czerwonej (odsączonej z zalewy)
• 100 g kukurydzy z puszki (bez zalewy)
• 1 czerwona papryka
• 1 cebula
• 2 puszki pomidorów (z zalewą)
• Przecier pomidorowy (1 łyżka)
• Cebula
• Bulion rosołowy (2 szklanki)
• 2 ząbki czosnku
• Liść laurowy
• Pieprz, sól, bazylia, oregano, majeranek, pieprz cayenn, kmin rzymski (kumin), przyprawa chilli (lub sos tabasco)
• Oliwa z oliwek
Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek razem z cebulą i czosnkiem. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, przecier pomidorowy, pieprz Cayenne, chilli i lekko je dusimy. Po kilku minutach zalewamy je bulionem, dodajemy liść laurowy i pomidory z puszki. Gotujemy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy fasolę, kukurydzę, a także przyprawy i gotujemy przez ok. 5 minut. I gotowe.
Jeśli lubicie ostrzejszą wersję możecie dodać drobno posiekane papryczki chilli. Pamiętajcie jednak, że są one bardzo ostre i należy postępować z nimi bardzo ostrożnie.
W sklepach możecie znaleźć gotowe przyprawy chili con carne, które również dodają ciekawego smaku potrawie.