Soczyste pomidory, chrupiąca kapusta pekińska, złocista kukurydza, ostra cebula, ogórki, kawałki mięciutkiego kurczaka, a wszystko skąpane w pysznym sosie paprykowo-ziołowym i posypane grzankami o smaku czosnkowym– oto propozycja na rozpoczęcie sezonu sałatkowego!
Przyrządzić może ją każdy w swojej domowej kuchni. Pomoże nowa Sałatka Gyros 2w1 marki Knorr.
Sałatka z soczewicy
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 3-5
Składniki:
1/2 kg soczewicy zielonej
1 opakowanie Sosu sałatkowego Knorr Sałatka Gyros 2w1
1 pęczek kolendry
1 cebula, najlepiej czerwona
2 sztuki świeżego ogórka
1 papryka czerwona
4 łyżki jogurtu
3 łyżki ketchupu
1 cytryna
szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z jednej cytryny. Ugotowaną soczewicę odstaw do ostygnięcia. Przygotuj ją tak, aby była nie tylko miękka, ale również sypka. Paprykę umyj, ogórka i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj kolendrę. Przełóż do miski sałatkowej soczewicę i warzywa. Przygotuj Sos sałatkowy Knorr, dodając jogurt, sok z cytryny, ketchup i odrobinę pieprzu. Dodaj sos do warzyw z soczewicą i całość dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną kolendrą i grzankami Knorr.