Od kilkudziesięciu lat, Tuńczyk w oliwie z oliwek Rio Mare stanowi ulubiony przysmak włoskich rodzin. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Włosi po prostu wiedzą co smaczne - wystarczy spojrzeć do menu włoskich restauracji. I chociaż o gustach się nie dyskutuje, w przypadku wyboru artykułów spożywczych warto zdać się na dobry smak mieszkańców Półwyspu Apenińskiego.

Dla Włochów, którzy sztukę gotowania opanowali do perfekcji najważniejsza jest jakość produktów. Wyroby pochodzenia morskiego marki Rio Mare spełniają w tym zakresie oczekiwania nawet najbardziej wybrednych konsumentów. Kto choć raz otworzy puszkę z Tuńczykiem Rio Mare przekona się, że jego jednolita, zwarta konsystencja, różowa barwa, soczysty smak oraz charakterystyczny aromat to nie kwestia przypadku. Jak mawiają sami Włosi, Tuńczyk Rio Mare jest „tak delikatny, że można go podzielić paluszkiem chlebowym grissino”. Aby dojść do takiej perfekcji firma Rio Mare od 1960 roku, prowadzi politykę „odpowiedzialnej jakości”, pod którą kryje się 100 % odpowiedzialność za cały proces produkcyjny, od chwili połowu do momentu, w którym produkt trafia w ręce odbiorców. Na polskim rynku ciężko znaleźć odpowiednik Tuńczyka w oliwie z oliwek marki Rio Mare. To bowiem produkt unikalny, a jego wyjątkowość oprócz  powyższych zalet objawia się w tym, iż tuńczyk zanurzony został w oliwie z oliwek, pochodzącej z najlepszych włoskich plantacji.

Poniżej Przepis na Lasagne z tuńczykiem i ricottą :
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki dla 4 osób:

200 g makaronu lasagne - 2 opakowania Tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare 160 g –  
4 cukinie – 4 pomidory – 1 cebula – 300 g ricotty – 50 g tartego parmezanu – 500 ml
beszamelu – listki świeżej bazylii – 30 g oliwy z oliwek – sól;

Przygotowanie:
1. Cebulę i cukinię pokrój w drobne krążki. Podsmaż na oliwie z oliwek i dopraw solą.
2. Połącz ricottą z cukinią i zetrzyj parmezan do beszamelu.
3. Ułóż warstwę lasagne w naczyniu żaroodpornym, zalej beszamelem i mieszanką ricotty i
cukinii. Ułóż plastry pomidora i kawałki odsączonego tuńczyka. Dopraw listkami bazylii i
przykryj kolejną warstwą makaronu.
4. Powtórz proces układania warstw aż do skończenia składników. Piecz w piekarniku
Rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.