Na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci ogromny wpływ ma prowadzona dieta. Ważne, by była ona urozmaicona i bogata w wartościowe produkty, które uzupełnią niedobór witamin, minerałów oraz mikro – i makroelementów.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by spożywać minimum 400 – 500g owoców
i warzyw lub soku dziennie. Najlepiej podzielić je na 5 porcji i urozmaicać każdy posiłek innym owocem lub warzywem. Warto wiedzieć też, że jedną porcję w ciągu dnia może stanowić szklaka soku (250ml) owocowego lub warzywnego. Taka ilość pozwoli dostarczyć organizmowi niezbędnych wartości odżywczych, a także zwiększy odporność i uchroni nas przed różnymi schorzeniami. Prowadzenie zbilansowanej diety przyczynia się również do utrzymania prawidłowej sylwetki i zapobiega nadwadze i otyłości. Jak wynika z badań, przeciętny Polak spożywa zaledwie 250g owoców i warzyw dziennie, a problemy związane z nadwagą i otyłością dotykają obecnie aż 61% mężczyzn i 50% kobiet. Najwyższy czas zadbać o swoje zdrowie i zmienić nawyki żywieniowe!
Pogotowie owocowo – warzywno – sokowe
Owoce, warzywa i soki to najlepsze źródła antyoksydantów, dzięki którym wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenia komórek, są niwelowane. Przeciwutleniacze zapobiegają procesom starzenia się skóry i są naszymi sprzymierzeńcami w walce o zdrowie i urodę - wyjaśnia lek. Kamila Białecka, dermatolog. Doskonałym antyoksydantem jest witamina A, która zapobiega także łamliwości paznokci i jest niezbędna np. przy leczeniu trądziku pospolitego. Jej źródłem jest marchew, dynia, czerwona papryka, szpinak, brokuły, brzoskwinie lub wszelkie soki marchwiowo – owocowe. Nasza dieta nie powinna obyć się również bez witaminy E, zwanej „eliksirem młodości”, która opóźnia procesy starzenia się skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie. Znajdziemy ją np. w pietruszce, czerwonej papryce, szpinaku, pomidorach, brokułach, dyni, jagodach. Innym bardzo silnym antyutleniaczem jest witamina C, która odpowiada za produkcję kolagenu, zapobiega wytwarzaniu wolnych rodników i wzmacnia cały organizm. Szukajmy jej w takich owocach jak: czarne porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe lub sok pomarańczowy i nektar z czarnych porzeczek. Selen ma silne właściwości przeciwutleniające, dlatego niweluje działanie wolnych rodników i wpływa na elastyczność oraz sprężystość skóry. Dodatkowo wspomaga działanie witaminy E, dlatego warto o nim pamiętać. Znajdziemy go m.in. w cebuli, cytrusach czy brokułach. Za prawidłową gospodarkę wodną organizmu odpowiada potas, obecny w bananach, morelach, marchwi, brokułach czy szpinaku. Cynk wpływa na wzrost włosów i paznokci oraz opóźnia procesy starzenia. Obecny jest np. w cytrusach, morelach, brzoskwiniach i nasionach dyni.
Strażnik prawidłowej sylwetki
By uniknąć nadwagi i zachować zgrabną sylwetkę, powinniśmy spożywać odpowiednią ilość błonnika, który utrzymuje prawidłową przemianę materii poprzez regulację perystaltyki jelit. Błonnik usunie też toksyny i metale ciężkie z organizmu, zmniejszy uczucie głodu oraz obniży cholesterol. Występuje w większości owoców i warzyw, a także w sokach i nektarach, które zawierają miąższ owocowy oraz w tych naturalnie mętnych lub przecierowych. Lubię rano wstać i wyskoczyć na najbliższy targowisko ze świeżymi owocami i warzywami. Do musli są one niezbędne. Zdrowy poranek to zdrowy dzień. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w moim codziennym dniu. Daje energię do działania przez cały nadchodzący dzień. Chcesz być zdrowy jak ryba, pij soki oraz jedz owoce i warzywa – mówi Dorota Gardias, popularna prezenterka i dziennikarka.
Owoce w kosmetyce
Pamiętajmy, że aby mieć piękną skórę, włosy i paznokcie należy działać dwutorowo: od wewnątrz - spożywając owoce, warzywa i soki oraz od zewnątrz – wybierając kosmetyki, produkowane na bazie naturalnych składników. Wiedziały o tym już nasze babcie, stosując np. wygładzającą maseczkę z truskawek, malin czy bananów. Obecnie, owoce stosowane są jako dodatek do kosmetyków, które coraz częściej produkowane są z naturalnych składników. Warto wiedzieć, że owoce, takie jak np. ananasy i pomarańcze, ze względu na swoje właściwości, wykorzystuje się np. do walki z cellulitem i przebarwieniami. Co więcej, olejki eteryczne zawarte w owocach mają właściwości orzeźwiające, pobudzające lub relaksacyjne, dlatego są często dodawane do płynów do kąpieli, balsamów i kremów. Z kolei pestki brzoskwiń czy moreli to doskonałe składniki peelingów do twarzy.
Spożywanie owoców, warzyw i soków ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, urodę oraz na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Wystarczy spożywać codziennie 5 porcji tych produktów, by mieć jędrną skórę, mocne włosy i paznokcie. Zatem do dzieła! Czy spożyłaś już dziś 5 porcji zdrowia dla swojej urody?