Grasz w zielone? Gram! Masz zielone? Mam „Szpinak liście”Hortex
Szpinak po raz pierwszy zagościł na europejskich stołach ok. IX wieku, gdy przywieźli
go Arabowie z dalekiej Persji. Smakowano go na różne sposoby: gotowano, smażono lub po prostu serwowano na surowo. Prawdziwą popularność zyskał dzięki zakonnicom, które chorym w przytułkach podawały wino szpinakowe, dzięki któremu chorzy szybciej odzyskiwali siły i witalność.
Szpinak jest niezwykle wartościowym warzywem - zawiera magnez, sód, potas, wapń, mangan, żelazo i inne pierwiastki. Jest także źródłem witaminy E, K, witamin z grupy B i biotyny. To zielone warzywo dostarcza nam również beta-karoten i witaminę C – przeciwutleniacze chroniące m.in. przed nowotworami. Dzięki temu szpinak jest rośliną, która ma wyjątkowo dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
„Szpinak liście” Hortex został poddany starannemu procesowi zamrażania, podczas którego to cenne warzywo w pełni zachowuje swoje wartości odżywcze, dzięki czemu przez cały rok, możemy dostarczać naszemu organizmowi niezbędnych witamin i soli mineralnych. „Szpinak liście” to świetny pomysł zarówno na samodzielne danie, jak i na dodatek do makaronów, mięs, zapiekanek i innych potraw.
„Szpinak liście” HORTEX dostępny jest w opakowaniu 450g w rekomendowanej cenie detalicznej ok. 3, 60 zł.
Zadbaj o swoje zdrowie i samopoczucie przygotowując polecane przez nas spaghetti z sosem szpinakowym. Puść wodze fantazji i rozsmakuj się w szpinaku próbując kolejnych przepisów z naszej strony www.hortex.pl
Spaghetti z sosem szpinakowym
(porcja dla 5-6 osób)
1 opakowanie mrożonki Szpinak w liściach HORTEX
300 g makaronu spaghetti
kostka rosołowa warzywna
150 g sera typu rokpol
garść włoskich orzechów
sól, pieprz
Szpinak w liściach HORTEX rozmrozić. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Ser pokruszyć, orzechy posiekać. Szpinak włożyć do rondla, dodać kostkę rosołową, dusić 5 minut. Dorzucić orzechy i połowę sera, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, gotować 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać resztę sera i delikatnie zamieszać tak, by ser się nie rozpuścił. Makaron rozłożyć na talerze i polać sosem.