Dziś przedstawiamy przepisy na wielkanocne słodkości - pascha waniliowa oraz mazurek migdałowy.

Pascha waniliowa
2 l mleka
1 laska Wanilii Kamis
Przyprawa do dań słodkich Kamis
0,5 l kwaśnej śmietany 18%
6 jaj
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
100 g pokrojonych w kostkę suszonych fig
skórka otarta z 1 cytryny
1 szklanka soku pomarańczowego
Ilość: dla 6 osób
Czas przygotowania: 45 minut


Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii. Jaja roztrzep ze śmietaną i wlej do wrzącego mleka. Gotuj na małym ogniu, aż płyn w garnku się zwarzy. Ostudź, usuń wanilię. Przełóż na sitko wyłożone podwójną warstwą gazy i dokładnie odcedż. Figi namocz w ciepłym soku z pomarańczowy, odsącz. Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj ser i ucieraj na wolnych obrotach. Dodaj figi i skórkę cytrynową, dopraw przyprawą do dań słodkich i wymieszaj dokładnie. Glinianą doniczkę z otworem na dnie, wyłóż podwójną warstwą gazy. Przełóż do niej masę i wstaw do lodówki. Gdy stężeje, wyłóż na talerz, zdejmij gazę i udekoruj.

Mazurek migdałowy
120g cukru
120g masła
3 żółtka
120g mielonych migdałów
120g mąki
skórka otarta z jednej cytryny
polewa:
4 żółtka
150g cukru pudru
1 laska Wanilii KAMIS

Czas  50 min
Osoby: 6

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodaj żółtka, a następnie  mielone migdały. Następnie dodaj mąkę, skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj. Gotową masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz w temperaturze 180 st. C. przez 25 minut.
W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem i ziarnkami wanilii na puszystą, jasną masę. Po 25 minutach pieczenia wyciągnij ciasto z piekarnika, rozsmaruj delikatnie na wierzchu masę żółtkową i piecz jeszcze 6 minut, aż powierzchnia lekko się wysuszy.