Dziś przedstawiamy przepis na świąteczne słodkości - Ciastka "Jajka sadzone" i Słodkie pisanki.
Słodkie pisanki

350 g babki piaskowej lub biszkoptu
200 g serka mascarpone
200 g białej czekolady
biała posypka
Przyprawa do kawy i deserów KAMIS
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut

Pokrusz ciasto. Do okruchów dodaj serek i Przyprawę do kawy i deserów KAMIS. Wymieszaj tak, by składniki dobrze się połączyły. Masę uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażalnika. Odrywaj kawałki schłodzonego ciasta i formuj je w kształt pisanek. Wstaw ponownie do zamrażalnika na kolejne 15 minut. W tym czasie roztop na małym ogniu czekoladę. Schłodzone jajka zanurzaj w czekoladzie i bezpośrednio dekoruj posypką.

Ciastka „Jajka sadzone”
2 szklanki mąki
szczypta soli morskiej Kamis
1 laska Wanilii Kamis
½ szklanki cukru pudru
170 g zimnego masła
2 łyżki śmietany 18|%
3 żółtka    
Przyprawa do dań słodkich Kamis
do dekoracji:
bita śmietana
brzeskwinie z puszki
czas: 1h
osoby: 6

Mąkę z solą i cukrem przesiej na stolnicę. Dodaj starte na tarce masło, rozetrzyj palcami z mąką. Następnie dodaj śmietanę, żółtka, ziarenka z połowy laski wanilii, przyprawę do dań słodkich i skórkę z cytryny. Wyrób ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na conajmniej 2 godziny.  Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Wytnij ciasteczka w kształcie elipsy, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na ok. 15 minut. Ostudzone ciasteczka dekoruj śmietaną i brzoskwiniami.