Ku radości miłośników dobrego jedzenia, a zwłaszcza ryb i owoców morza, w połowie kwietnia odbędzie się największy festiwal kulinarny w Lizbonie – Lisbon Fish and Flavours. To już piąta edycja tego wydarzenia.
Przez jedenaście dni - od 12 do 22 kwietnia – w ramach Lisbon Fish and Flavours (Peixe em Lisboa) będzie można delektować się wykwintnymi potrawami z ryb i owoców morza. Dziesięć najlepszych lizbońskich restauracji, od godziny 12 do północy, będzie serwowało portugalskie dania w cenie od 5 do 8 euro. Na Pátio da Galé w Lizbonie (przy placu Terreiro do Paço) uznani szefowie kuchni, zarówno Portugalczycy, jak i obcokrajowcy, zaprezentują swój kunszt kulinarny podczas pokazów przed publicznością. W tym roku będą to m.in. nagrodzeni dwoma gwiazdkami Michelin - Andoni Luis Aduriz z Hiszpanii oraz Hans Neuner z The Ocean w Algarve, oraz posiadacze jednej gwiazdki - Ángel Léon z Hiszpanii, Ricardo Costa z restauracji The Yeatman w Vila Nova de Gaia i Jacques le Divellec z Francji.

Odbędzie się też konkurs na najlepsze Pastel de Nata z Lizbony, czyli babeczkę z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem, która jest tutejszym przysmakiem. Nie zabraknie lekcji gotowania, degustacji win czy kiermaszu produktów regionalnych - Gourmet Market, na którym będzie można zaopatrzyć się w rozmaite słodycze, puszkowane ryby, doskonałe oliwy z oliwek i wino. Wszystko to w relaksującej atmosferze, przy  muzyce na żywo.

Na zeszłorocznej edycji festiwalu wystąpiło 23 szefów kuchni oraz 60 wystawców produktów. Festiwal przyciągnął rekordową liczbę uczestników - 22 tysiące osób.

Więcej informacji n.t. festiwalu znajduje się na stronie www.peixemlisboa.com.