Składniki do przygotowania 4 osoby:
2–3 łyżki suszonych żurawin amerykańskich
2 łyżki koniaku lub armaniaku
100 g polewy czekoladowej lub gorzkiej czekolady
100 g masła, dodatkowo trochę masła do wysmarowania foremek
50 g mąki
½ łyżeczki cynamonu
100 g cukru, dodatkowo trochę cukru do posypania foremek
3 jajka
Dodatkowo:
4 porcelanowe foremki do sufletów
Przygotowanie:
Suszone żurawiny grubo posiekać, zalać koniakiem i pozostawić na kilka godzin do nasiąknięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Formy wysmarować masłem i posypać cukrem.
Polewę lub czekoladę (grubo posiekaną), umieścić w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, roztopić. Dodać masło, mieszać dopóki całkowicie się nie rozpuści. Dodać mąkę, cynamon, cukier, jajka i namoczone cranberries. Zdjąć z kuchenki i mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Masę czekoladową przelać do 4 przygotowanych foremek, piec na środkowym poziomie piekarnika przez 10 minut.
Gotowe torciki wyjąć z piekarnika, małym nożem oddzielić je od brzegów foremek, delikatnie wyjąć na talerzyki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wskazówka: Do torcików pasuje sos waniliowy i żurawinowy. Aby przygotować sos z cranberries: w rondelku wymieszać 100 ml soku jabłkowego, 100 g brązowego cukru, kawałek kory cynamonowca i 170 g cranberries. Umyć jedną pomarańczę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę z pomarańczy dodać do żurawin. Wszystkie składniki zagotować, następnie przez 20 minut gotować na wolnym ogniu nie pęknie większość żurawin. Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej. Doskonały również do świątecznego indyka.
Czas przygotowania ok. 110 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję
Energia: 554 kcal/2319 kJ
Białko: 10 g
Tłuszcz: 29 g
Węglowodany: 58 g