Przedstawiamy przepis ana serowe fondue z bagietką żurawinową własnego wypieku.
Składniki do przygotowania 4 porcje:
Bagietka:
150 ml mleka
1/2 kostki drożdży (20 g)
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki
Sól
1-2 łyżki stołowej oliwy
100 g suszonej żurawiny
Fondue:
300 g małych szalotek
100 ml octu winnego czerwonego
200 ml wody
100 ml soku z żurawiny
2 łyżki stołowe miodu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziaren gorczycy
3 ziarenka pieprzu
100 g świeżej żurawiny
500 g sera Gruyére
500 g sera Appenzeller
2 ząbki czosnku
400 ml wytrawnego białego wina
2-3 łyżeczek skrobi
20 ml wina Noilly Prat
Odrobina soku z cytryny
Świeżo starta gałka muszkatołowa
Pieprz
Zamykany słoik (o pojemności ok. 650ml)
300 g suszonej wołowiny
300 g pieczarek
1 słoik korniszonów (180g / 110g masy po odsączeniu)
Przygotowanie:
Mleko podgrzać a następnie rozpuścić w nim drożdże razem z cukrem. Mąkę, 1 łyżeczkę soli i oliwę wrzucić do miski obrotowej i miksować aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Przykryć uzyskaną masę i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie obrać szalotki. W garnku zagotować razem ocet, wodę, sok z żurawiny, ½ łyżeczki soli, miód, ziarna gorczycy i pieprzu. Następnie dodać do tego 250 g szalotek i świeżej żurawiny. Wszystko zagotować i pozostawić na wolnym ogniu na ok. 10 minut, a potem wlać do przygotowanego słoika (ok. 650 ml) i natychmiast zamknąć.
Grubo posiekać suszoną żurawinę, dodać ją do ciasta drożdżowego i wszystko razem jeszcze raz zmiksować. Z ciasta uformować bagietkę i wielokrotnie ponacinać w poprzek, a następnie ułożyć ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do pieczenia i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku ( piekarnik elektryczny: 200 °C/ z obiegiem: 175 °C/ piekarnik gazowy: Poziom 3) przez ok. 20 minut.
Umyć pieczarki i zetrzeć ser, następnie obrać i drobno posiekać czosnek. W odpowiedniej wielkości garnku zagotować wino, resztę szalotek i czosnek, i pozostawić na wolnym ogniu na ok. 5 minut. Następnie przecedzić wino przez drobne sitko do naczynia do fondue (caquelon). Zagotować i stopniowo dodawać ser, ciągle mieszając. Skrobię wymieszać z wodą. Przyprawić do smaku winem Noilly Prat, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i pieprzem.
Bagietkę pokroić w kostkę. Fondue serowe podawać razem z kawałkami bagietki, marynowaną cebulą, żurawiną, pieczarkami, suszoną wołowiną i korniszonami.
Czas przygotowania: 90 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 1508 kcal / 6303 kJ
Białko: 82,4 g
Tłuszcz: 86,9 g
Węglowodany: 83,4 g