Dzień Matki obchodzony jest na całym świecie, choć często w bardzo odmienny sposób – w Australii i Kanadzie na znak szacunku do matek przypina się do ubrania kwiaty, a w Tajlandii dziękuje za ich opiekę, klękając przed nimi. Jednak najczęściej w tym dniu dzieci we wszystkich państwach i kulturach obdarowują matki kwiatami i dla nich… gotują!

Francuskie dzieci bardzo często zamiast kwiatów kupują swoim mamom sery oraz czekoladki, i, co najważniejsze, wyręczają je tego dnia w gotowaniu rodzinnego obiadu. Podobnie w Indiach dzieci przejmują wówczas kontrolę w kuchni i samodzielnie przygotowują posiłki. Swoją pomoc w tym zakresie ofiarowują mamom również australijskie i kanadyjskie dzieci. Te ostatnie pieką głównie ciasta i ciasteczka według specjalnie na ten dzień przeznaczonych przepisów. Także mamy w Wielkiej Brytanii i Irlandii otrzymują w prezencie na Dzień Matki wyjątkowe ciasto –  Simnel Cake z bakaliami i dużą ilością marcepanu. Cudowny poranek przeżywają mamy w Meksyku – dzieci przynoszą im do łóżka śniadanie, najczęściej składające się z tradycyjnych przysmaków.
W tym roku możemy pójść za przykładem dzieci z całego świata – zamiast bukietu kwiatów ofiarować mamie swój czas i przygotować w kuchni coś specjalnie dla niej. Sprzyja temu nawet pora roku – na straganach coraz więcej młodych warzyw i świeżych owoców, co oznacza w kuchni ogromne możliwości przyrządzania kolorowych i cudownie smakujących potraw. Każde dziecko, i małe i duże, znajdzie coś, co może podać mamie w tym wyjątkowym dniu i wywołać na jej twarzy uśmiech. Oto kilka podpowiedzi!

Dla małych
Najmłodsze dzieci wcale nie są na straconej pozycji. Choć gotować nie umieją, to najczęściej one mają najlepsze pomysły! Wystarczy im tylko trochę dopomóc, by powstały prawdziwie fantazyjne przekąski, którymi obdarują mamę. Jako starsze rodzeństwo, ojcowie czy dziadkowie możemy pokroić warzywa, ugotować jajka, a najmłodsi w rodzinie sami wyczarują z nich kolorowe kanapki. Mogą też ułożyć na talerzu z przygotowanych składników Mysią sałatkę lub Muchomorki z niespodzianką. Wskazówki, jak je przygotować, na www.przepisy.pl. Mama będzie dumna ze swoich pociech, jak nigdy dotąd!
Mysia Sałatka - składniki:
jajka gotowane na twardo - 2 sztuki
pomidorki sherry - 5 sztuk
świeży ogórek - 100 gramów
szczypiorek - 1 pęczek
pęczek rzodkiewki - 80 gramów
oliwa z oliwek - 50 mililitrów
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 1 szczypta
Mysia Sałatka - sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na twardo. Pozwól dziecku umyć starannie wszystkie warzywa, a następnie przy pomocy plastikowego nożyka pokroić ogórka w półksiężyce, rzodkiewki w plasterki, a pomidorki na połówki.
Następnie przygotuj sos - wlej do miseczki oliwę, dodaj Delikat Knorr i wymieszaj przy pomocy trzepaczki.
Do drugiej miski włóż wszystkie pokrojone warzywa i pozwól dziecku polewać je sosem.
Pozwól dziecku przygotować ozdoby do sałatki - niech za pomocą plastikowego nożyka pokroi jajka na połówki i zrobi po bokach nacięcie na uszy, które wykona z przeciętego na pół plasterka rzodkiewki.
Następnie niech dziecko za pomocą plastikowego nożyka pokroi część szczypiorku, którym na końcu posypie sałatkę. Pozostałe łodyżki ze szczypiorku należy wcisnąć jako wąsy i ogon myszki, a oczy i nosek namalować ketchupem. Tak przyrządzone myszki ułóż na wierzchu sałaty.




Dla nieco większych
Starsze dzieci i młodzież poradzą sobie w Dniu Matki z trudniejszymi zadaniami! Jeśli do nich się zaliczacie, powinniście przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego! Najlepiej ze składników, które mama lubi najbardziej – ucieszy się, że tak dobrze ją znacie i wiecie, co jej smakuje. Jeśli przepada za warzywami, strzałem w dziesiątkę będzie sałatka. Do wyboru: oryginalna Sałatka z kapusty włoskiej po hiszpańsku, Zielona sałatka z cukinii lub Sałatka capri dla mało wymagających. Mama uwielbia cytrusy? Niesamowita Zupa pomidorowa z pomarańczami lub Sałatka hawajska będą hitem tego dnia. A może chcesz mamę zaskoczyć nietypowym połączeniem składników? Kucharze Knorr proponują Sałatkę z pieczonych buraków i sera blue lub Kokosowe skrzydełka z kurczaka. Potrzebujecie więcej inspiracji? Pomysły i przepisy na wyśmienite dania dla mamy znajdziecie na www.przepisy.pl!

Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - składniki:
buraki - 4 sztuki
orzechy włoskie - 100 gramów
zielona sałata - 200 gramów
miód - 1 łyżka
cykoria - kilka listków
ocet balsamiczny lub z czerwonego wina
ser typu blue - 150 gramów
oliwa z oliwek - 3 łyżki
Sos sałatkowy francuski winegret Knorr - 1 opakowanie
Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - sposób przygotowania:
Buraki dokładnie umyj. Skrop odrobiną oliwą i posyp solą morską. Następnie zwiń w folię aluminiową, piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia.
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody. Dopraw octem i miodem.
Wystudzone buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i połącz z orzechami.
Na talerzu ułóż liście cykorii, następnie połóż buraki z orzechami oraz liście zielonej sałaty.
Pokrusz ser i posyp nim wierzch sałatki. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem sałatkowym Knorr.

Dla dużych
Dla zupełnie dużych dzieci kuchnia tego dnia stoi otworem! Tym bardziej, że w tym roku Dzień Matki przypada w sobotę, co pozwoli nam na dłuższą wizytę u mamy. Aby jednak nie spędzić tego czasu tylko w kuchni, ale przy stole, zajadając się smakołykami i rozmawiając, warto sięgnąć po sprawdzone receptury na szybkie potrawy. Dobrym wyborem będzie danie na bazie kurczaka – to mięso łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale jednocześnie dające duże możliwości tworzenia oryginalnych połączeń. Do wyboru: Kurczak w sosie miodowym podany na owocowej szachownicy, Duszone udka z kurczaka z mango, Kurczak pieczony w mleku z orzechami. Natomiast wielbicielkom włoskich past możemy podać Makaron rigatoni z cukinią lub Łososiowe spaghetti.
Kurczak w sosie miodowym podany na owocowej szachownicy - składniki:
pierś z kurczaka - 2 sztuki
papryka czerwona - 1 sztuka
Fix Kurczak w sosie miodowym Knorr - 1 opakowanie
melon pomarańczowy - 1 sztuka
orzechy włoskie - 50 gramów
arbuz - 1 sztuka
orzechy nerkowca - 70 gramów
sól i pieprz (do smaku)
bułka tarta - 50 gramów
olej do smażenia i 1 łyżka masła - 50 mililitrów
jajko - 3 sztuki
Kurczak w sosie miodowym podany na owocowej szachownicy - sposób przygotowania:
Pierś z kurczak posyp szczyptą soli i pieprzu. Orzechy dobrze wymieszaj w moździerzu, następnie dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj.
Dwa jajka roztrzep z jednym żółtkiem. Piersi z kurczaka panieruj - najpierw w jajku, następnie w orzechach. Mięso smaż na średnio rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Kiedy orzechy zrobią się rumiane, przełóż mięso do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut.
Paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałego na patelni tłuszczu i podsmaż przez chwilę. Fix Kurczak w sosie miodowym Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię.
Z melona i arbuza wytnij za pomocą dużego noża cienkie duże plastry. Następnie połóż plastry owoców płaską stroną na desce i wytnij pasy szerokości 1 cm. Każdy pasek potnij w kostkę, również o boku 1 cm.
Przygotuj duży, plaski talerz. Powstałe kwadraciki układaj na środku talerza na przemian, raz z arbuza, raz z melona, w formie dużego kwadratu o boku 5 cm, tak, aby powstała szachownica.
Pierś z kurczaka odstaw na 5 minut po wyjęciu z pieca. Następnie przekrój pod kątem na trzy części. Ułóż je na środku szachownicy owocowej. Za pomocą łyżki, w pustych miejscach na talerzu, wlej kropki sosu nie zasłaniając owoców.