Truskawki mają niezwykle dobroczynny wpływ na nasz organizm. Oczyszczają go z toksyn, poprawiają przemianę materii oraz wygląd cery i włosów. Sprawdzają się w diecie obniżającej poziom cholesterolu. Zwiększają one przyswajalność witaminy C i mają jej więcej niż np. cytryny czy grejpfruty.
Sezon na truskawki jest już otwarty. To idealna pora na przygotowanie pysznego koktajlu z tych sezonowych owoców. Przypominamy Wam przepis na niego. Koktajl przygotowuje się łatwo i szybko. Jest to świetna propozycja na wiosenno-letni deser.
Koktajl bananowo-truskawkowy
Czas przygotowania: 2 min
Składniki na 6 porcji:
500 g truskawek
3 banany
Garść pokruszonego lodu w kostkach
400 ml mleka
Cukier z prawdziwą wanilią KOTÁNYI
Cynamon mielony KOTÁNYI
Wykonanie:
Truskawki zmiksować i przelać do wysokich szklanek (do połowy). Następnie zmiksować banany, cukier z prawdziwą wanilią KOTÁNYI, pokruszony lód i mleko. Do szklanek
ze zmiksowanymi truskawkami powoli wlewać (po łyżce) koktajl bananowy, tak by powstały dwie warstwy. Tak przygotowany koktajl można podawać z bitą śmietaną posypaną cynamonem i udekorowaną listkiem mięty.
Smacznego!
Przepis zostały przygotowany przez Pana Roberta Muzyczkę - szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.