Przygotowanie bobu do zjedzenia lub do dalszego wykorzystania to naprawdę prosta sprawa. „Świeży bób należy wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli w stosunku ½ łyżki na litr wody i gotować około 5-6 minut. Po tym czasie należy przelać go zimną wodą, najlepiej z lodem. Ugotowany bób należy koniecznie obrać ze skóry, a ziarna wypłukać w wodzie, pozbywając się błonek”, opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Już wtedy można zajadać się ziarnami bobu. Naprawdę wciągające zajęcie – trudno poprzestać, zanim nie zobaczy się dna miski! A będzie jeszcze smaczniej, jeśli „zielone ziarna bobu przed podaniem poddusi się chwilkę w rozpuszczonym maśle lub margarynie z dodatkiem cukru, soli, ziół, czosnku”, radzi szef kuchni Knorr.
Dorzuć do sałatki!
Jako że ziarna bobu charakteryzują się neutralnym, delikatnie słodkawym smakiem, można je dowolnie łączyć z innymi składnikami w sałatkach. Znakomicie smakują zarówno w kompozycjach z kurczakiem, jak i w sałatkach makaronowych. Oczywiście bób tworzy udane połączenia smakowe z wszelkimi warzywami: ziemniakami, marchewką, sałatą, pomidorami, także sezonowymi: szparagami i fasolką szparagową.
Sałatka z bobu - składniki:
bób - 500 gramów
musztarda - 1 łyżka
pomidory - 100 gramów
sok z połowy cytryny
cebula - 1 sztuka
koperek - 1 łyżka
Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
cukier - 1 łyżeczka
jajka - 2 sztuki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
żółtko surowe - 1 sztuka
olej - 3 łyżki
sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo.
Bób opłucz, zalej osolonym wrzątkiem, ugotuj i wyłuskaj.
W kostkę pokrój pomidory, jajka i cebulę.
W między czasie surowe żółtko wraz z cukrem, papryką, musztardą i sosem sałatkowym Knorr rozetrzyj z sokiem z cytryny i olejem.
Tak przygotowanym sosem zalej bób wcześniej wymieszany z pomidorami, jajkami, cebulą oraz koperkiem.
Przy rodzinnym stole
Jeśli jednak powstrzymamy się przed zjedzeniem bobu od razu po
ugotowaniu, mamy przed sobą naprawdę dużo możliwości przygotowania z nim
pysznych potraw. Warto zacząć od rodzinnego obiadu i pierwszego dania –
bób można dodać do zupy warzywnej albo przyrządzić krem, w którym
odegra główną rolę. Dobry pomysł to aksamitna zupa z bobu ze szparagową
nutą:
Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą - składniki:
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki
sól
mrożony bób - 400 gramów
pieprz
sałata - 1 sztuka
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
fasolka szparagowa - 5 łyżek
masło - 40 gramów
śmietanka - 20 mililitrów
sposób przygotowania:
Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1,5 l wrzącej wody.
Umyj, osusz i pokrój sałatę w paski. Umyj i odsącz zieloną fasolkę szparagową.
Na średnim ogniu rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Podsmaż w nim
sałatę przez ok. 3 minuty.* Wlej bulion i zagotuj. Dodaj bób i 2/3
fasolki. Zagotuj całość i kontynuuj gotowanie przez ok. 20 minut.
Ugotuj w tym czasie 1/3 fasolki, uważając, by jej nie rozgotować. Wyjmij
kilka ziaren bobu do dekoracji (kiedy bób z fasolką i sałatą są
miękkie).
Resztę zmiksuj, ale nie zbyt mocno, by zupa miała bardziej wiejski
charakter. Dodaj śmietankę, dopraw pieprzem i solą do smaku (jeśli
uznasz to za konieczne).
Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu
przez ok. 2 minuty. Podawaj z fasolką oraz kilkoma ziarnami bobu na
wierzchu. * Należy pamiętać, aby masło nie przypaliło się, inaczej
potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Bób może także znacząco odmienić tradycyjne drugie danie. Zamiast ziemniaków warto bowiem podać puree z bobu! „Ugotowany już bób należy jeszcze dusić, aż zacznie się rozpadać. Wtedy, podobnie jak w przypadku ziemniaków, należy go dość mocno rozdrobnić, a nawet przecisnąć przez sito. Na koniec można go doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu, masła lub margaryny czy łyżką śmietany”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Na przekąskę i na słodko
Bób to również ciekawa alternatywa dla chipsów czy solonych orzeszków. Wystarczy piec go około 10 minut w nagrzanym do 190°C piekarniku. Ziarna można jeść ciepłe lub wystudzone. Do schrupania!
Szef kuchni Knorr proponuje jeszcze jedno zastosowanie bobu – nieco ekstrawaganckie, ale koniecznie warte spróbowania. Mianowicie… lody z bobu! To idealne słodkie zestawienie!
Podpowiedzi na wykorzystanie bobu w domowej kuchni znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na profilu „Co dziś na obiad” na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.