Podczas wakacyjnych wyjazdów nie jest łatwo przestrzegać zasad zdrowego odżywania. Bardziej niż zwykle jesteśmy też narażeni na różnego typu pokusy – lody, słodycze czy fast foody. Jak ustrzec się przed pułapkami prowadzącymi do dodatkowych kilogramów?
Beztrosko spędzany czas nie sprzyja planowaniu regularnych godzin posiłków, a brak miejsca do ich przygotowania sprawia, że chętniej sięgamy po dania gotowe i półprodukty. Zmiana trybu dnia czy niedostępność niektórych produktów powodują, że znacznie trudniej jest nam stosować się do zaleceń prawidłowej diety. O przygotowanie specjalnego planu żywieniowego na czas podróży najlepiej poprosić dietetyka. Warto również pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
Co zabrać w podróż?
Przed wyjazdem zaplanujmy, czy w trakcie podróży zatrzymamy się w restauracji, czy zabierzemy ze sobą wcześniej przygotowane posiłki. Jeszcze przed wyjściem z domu zjedzmy pożywne śniadanie, które dostarczy nam energii na cały dzień. Może to być pełnoziarniste pieczywo z twarożkiem, chudą wędliną i warzywami. Na drogę nie zabierajmy produktów ciężkostrawnych i pobudzających perystaltykę jelit – tłustych mięs, pasztetów, serów pleśniowych, pikantnych dodatków oraz warzyw o właściwościach wzdymających np. fasolki lub groszku. Najlepszą przekąską będzie jogurt, owoce lub sok warzywny. - Zamiast słodyczy, które chętnie podjadamy w czasie podróży, wybierzmy np. świeże owoce. Są one mniej kaloryczne, a znacznie bardziej wartościowe pod względem zawartości składników odżywczych. Jeśli nie będziemy mieli możliwości, aby zjeść ciepły obiad w ciągu dnia, zabierzmy w pojemniku sałatkę z warzyw i gotowanego kurczaka, wymieszaną z łyżką oleju oraz przyprawami. Pamiętajmy też, żeby zawsze mieć przy sobie butelkę wody mineralnej, zwłaszcza w czasie upałów – mówi Ewelina Kasperek, dietetyk z Centrum Naturhouse. Zrezygnujemy za to z napojów słodzonych i gazowanych, ponieważ mogą one powodować zgagę i przepełnienie żołądka.
Wakacyjne nawyki żywieniowe
Zanim udamy się na upragniony wypoczynek powinniśmy się zastanowić, czy chcemy sami przygotowywać nasze codzienne menu czy też wybieramy opcję all inclusive. Z menu wybierajmy przede wszystkim warzywa w postaci zup czy sałatek i owoce, a w drugiej kolejności dania mięsne. Jeśli nie znamy zbyt dobrze lokalnych produktów, nie kupujmy jedzenia na targach. Omijajmy też lokale oferujące dania typu fast-food. - Dużym błędem popełnianym w trakcie wakacji jest pomijanie posiłków lub zastępowanie ich słodkimi przekąskami. Nawet jeśli z powodu upałów nie odczuwamy głodu, pamiętajmy aby w ciągu dnia zjeść trzy duże posiłki i dwa mniejsze, najlepiej w regularnych odstępach czasu – zaleca dietetyk z Naturhouse.
Jeśli chcemy zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę również podczas wakacji musimy się wykazać rozsądkiem oraz silną wolą. Przestrzeganie prawidłowych nawyków żywieniowych jest naszym obowiązkiem, z którego nie zwalnia nas nawet beztroski czas odpoczynku.