Suszone pomidory to produkt charakterystyczny dla kuchni śródziemnomorskiej, jednak coraz większe zainteresowanie Polaków kulinariami obcych narodów sprawiły, że ów przysmak na stałe zagościł na naszych stołach jako produkt niezwykle smaczny i zdrowy. Suszonych pomidorów użyć można praktycznie do wszystkiego.
Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do sałatek, zapiekanek czy mięs. Poniżej przedstawiamy przepis, który może być inspiracją do stworzenia smakowitego, wykwintnego ale jednocześnie prostego dania, które z pewnością podbije podniebienia zarówno domowników jak i gości.
Panierowany w płatkach kukurydzianych kurczak z sałatką kuskus.
Porcja dla 4 osób
Składniki :
- Szklanka greckiego jogurtu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- połowa pokrojonej drobno cebuli,
- łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
- dwa ząbki zmiażdżonego czosnku,
- pół kilo kawałków z filetów z kurczaka,
- 150 g pokruszonych płatków kukurydzianych,
- 10 ml oleju sezamowego,
- 400 g kaszy kuskus,
- szklanka suszonych pomidorów SVANSØ (prawie cały słoik),
- sok z jednej cytryny,
- 100g dużych rodzynek,
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
DIP: 2/3 jogurtu należy wymieszać z sosem sojowym, papryką i czosnkiem.
PANIEROWANY KURCZAK: Pozostałą 1/3 jogurtu użyć do panierowania kurczaka. Obtaczać kawałki kurczaka w jogurcie, następnie w płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane kawałki kurczaka piec w piecyku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
SAŁATKA: Aby przygotować sałatkę, wystarczy wsypać kuskus do 5 szklanek wrzącej, wody osolonej szczyptą soli, zamieszać i pozostawić pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie odsączone pomidory wymieszać z kaszą, dodać olej sezamowy, sok z cytryny, rodzynki i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać sałakę razem z kawałkami panierowanego kurczaka oraz dipem jogurtowym.
Paski suszonych pomidorów zanurzone w oleju SVANSØ, nadają się nie tylko do kuchni włoskiej. Dojrzałe w smaku, aromatyczne i najlepszej jakości idealnie sprawdzą się także jako dodatek do kurczaka lub szpinaku. Są szczególnie praktyczne, bo pokrojone zostały w paseczki – wystarczy tylko je odsączyć, by powędrowały prościutko na kanapkę lub stały się podstawowym składnikiem lekkich, lecz pożywnych dań.
Smacznego!