Śródziemnomorski zielony sos zdobywa coraz większą popularność. Pesto idealnie komponuje się z pene. Lekkie, smaczne i sycące danie na letnie popołudnia dla wszystkich którzy chcą poczuć smak Włoch we własnej kuchni.
Fot.: Międzybrodzkie Makarony


Składniki: 
- 100 gram rukoli
- pestki dyni
- ząbek czosnku
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- ½ szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz
-  Międzybrodzki Makaron – rurki pene  

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie 8 minut. Po odsączeniu warto go skropić odrobiną oleju – nie będzie się kleił i nie będzie pił wody. Rukolę razem z pestkami dyni, czosnkiem, oliwą oraz startym parmezanem należy rozdrobnić blenderem. Sól i pieprz dodajemy dla smaku. Miksujemy, aż uzyskamy konsystencje małych ziarenek. Rurki pene gotujemy na al dente, a następnie odcedzamy. Na koniec mieszkamy nasz makaron razem z sosem pesto.

Smacznego!