Oczywiście potrawy kuchni greckiej najlepiej będą smakować właśnie tam, skąd się wywodzą. Jeśli jednak nie planujemy w tym roku greckich wakacji, okazuje się, że wiele z nich możemy również przygotować w domu. Wykorzystując składniki charakterystyczne dla tamtejszej kuchni, czyli oliwę z oliwek, sery, pomidory, bakłażany i całe bogactwo innych warzyw, oraz z pomocą produktów Knorr dedykowanych kuchni greckiej możemy przyrządzić dla całej rodziny prawdziwie greckie przysmaki. Oto propozycja kucharzy Knorr:
Musaka
Choć niektórzy twierdzą, że potrawa ta ma swój rodowód w Turcji, to jednak dziś jest przeważnie uznawana za pokazowe danie kuchni greckiej. Oznacza zapiekankę przyrządzaną z uwielbianych przez Greków bakłażanów, mięsa mielonego i sosu beszamelowego, choć oczywiście w greckich restauracjach można spotkać liczne wariacje musaki. Kucharze Knorr polecają taką oto wersję:
Musaka
czas przygotowania: 1h
ilość porcji: 2-3
Składniki:
- 300 gramów mięsa wołowego zmielonego
- 1 opakowanie sosu w słoiku Spaghetti Bolognese Knorr
- 1 papryka dowolnego koloru
- 300 gramów ziemniaków
- 1/2 litra wody
- 1 średni bakłażan
- 4 łyżki startego żółtego sera dowolnego rodzaju
- szczypta cynamonu, sól, pieprz, olej
Przygotowanie:
1. Zmiel mięso i podsmaż na patelni. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój i dodaj do podsmażonego mięsa.
2. Dodaj wodę oraz sos w słoiku Spaghetti Bolognese Knorr i zagotuj.
3. Bakłażana pokrój w plastry, obierz ziemniaki, również pokrój w plastry, dodaj do mięsa wraz z przyprawami oraz sosem i gotuj jeszcze około trzech minut.
4. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Wyłóż składniki, posyp serem i zapiekaj około 35 minut w piekarniku o temperaturze około 190°C.
źródło: www.przepisy.pl