Kremy, maseczki, liftingi, w końcu operacje plastyczne. Aby być piękne i na dłużej zachować młody wygląd, kobiety są w stanie wiele poświęcić. Kupują drogie preparaty, wydają fortuny w centrach Spa, zapominając jednak, że najskuteczniejszym i najtańszym kosmetykiem jest żywność.

     Aby być piękną i zdrową, ten naturalny kosmetyk stosować trzeba od rana do wieczora, czyli od śniadania do kolacji. W produktach spożywczych bowiem znajduje się najwięcej składników wpływających na stan cery, włosów i paznokci, czyli bezdyskusyjnych atutów kobiecego piękna. Podstawową zasadą jest stosowanie jak najbardziej urozmaiconej diety bogatej w składniki odżywcze, w której unikać należy tłuszczy zwierzęcych, typowych bomb kalorycznych oraz produktów wysoko przetworzonych, które nie dostarczają organizmowi nic poza pustymi kaloriami.

    O ile skóra charakteryzuje się zdolnością do regeneracji, włosy i paznokcie nie posiadają tej cechy. Dlatego należy dbać o nie, zanim wyrosną poprzez zbilansowaną dietę, która sprawi, że od korzenia będą zdrowe i mocne. Na szczęście branża spożywcza oferuje całą gamę produktów, bogatych w witaminy i składniki mineralne, które sprawią, że problemy z suchymi i łamliwymi, lub wręcz odwrotnie – przetłuszczającymi się włosami oraz rozdwajającymi się paznokciami odejdą w niepamięć. Włosom potrzebna jest przede wszystkim witamina A, którą spotkać można w nabiale, pomidorach i marchewce oraz witaminy z grupy B, które wpływają na wszelkie procesy wzrostu. Aby je przyswoić, warto spożywać drożdże, zboża (wit. B1), nabiał (wit. B2) oraz banany i warzywa strączkowe (wit. B6). Witamina E, inaczej zwana witaminą młodości, z pewnością korzystnie wpłynie na paznokcie, i na włosy, ale też skórę, zapobiegając jej przedwczesnemu starzeniu się. Pełnoziarniste pieczywo, nasiona słonecznika, sezam i migdały z powodzeniem dostarczą nam tej odmładzającej witaminy. Niezwykle bogatym i jednocześnie nieco zapomnianym źródłem wszystkich tych składników jest hummus, czyli pasta z cieciorki i sezamu z dodatkiem przypraw i czosnku. Po krótkim rekonesansie w branży spożywczej w dziale produktów ze zdrową żywnością znaleźć możemy kilka rodzajów takich past, które dodatkowo nie zawierają żadnych ,,ulepszaczy”. Iwona Skrzypczak Brand Manager firmy Primavika, zajmującej się dostarczaniem na stoły Polaków m.in. past z cieciorki i soi, opowiada o swoich produktach: Są to pasty drożdżowe, warzywno strączkowe oraz pasztety bio, wolne od konserwantów, barwników i produktów modyfikowanych genetycznie . Jako firma specjalizująca się w dystrybucji produktów wegetariańskich w swojej ofercie mamy też produkty specjalnie dla amatorów słodyczy, np. naturalne masła orzechowe, np. z dodatkiem wiórek kokosowych bogate w  cynk i lecytynę – dodaje Iwona Skrzypczak z Primaviki

    Aby być pięknym i zdrowym, nie można zapominać także o warzywach i owocach, najlepiej tych jedzonych na surowo. Każde z nich zawiera nieocenione ilości witamin i składników odżywczych, odpowiedzialnych nie tylko za wzmocnienie cebulek włosowych, odnowę struktury paznokcia czy poprawę kolorytu cery, ale także za liczne procesy w organizmie: zawarty w pomidorach likopen działa antyrakowo, właściwości karczocha określić można jako przeciwmiażdżycowe, cebula posiada właściwości oczyszczające… Polecane są też granaty, ananasy, borówki, morele… wymieniać można w nieskończoność.
    Dopełnieniem zbilansowanej diety, która pomoże na długo cieszyć się młodym wyglądem i dobrym zdrowiem, jest oczywiście woda, nawilżająca zarówno naszą skórę, jak i organizm od wewnątrz. Najlepsza jest ta niegazowana o niskiej zawartości sodu, popijana regularnie w ciągu całego dnia.
    Warto zapamiętać: kosmetyki, pomimo coraz bardziej skomplikowanym składom oraz zaawansowanej technologii nie zdadzą się na wiele, bowiem działają powierzchniowo. Najlepszym kosmetykiem, pielęgnującym naszą urodę od wewnątrz jest odpowiednia dieta, której efekty okażą się trwalsze i skuteczniejsze od najdroższych i najlepszych preparatów.

www.primavika.pl