Teriyaki jest przygotowana według autentycznej japońskiej receptury z mieszanki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, wina
i specjalnie dobranych przypraw. Stanowi doskonały dodatek do grillowanych i pieczonych mięs, drobiu oraz ryb. Nadaje potrawom niespotykany smak i połysk.
Orientalne szaszłyki
Składniki (na 4 osoby)
- 600 g polędwiczek wieprzowych
- 1 kawałek świeżego imbiru
- 5 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman
- 1 ananas
- 150 g ciemnych winogron
- 5 łyżek słodkiego sosu sojowego Kikkoman
Sposób przygotowania:
Polędwiczki umyj, osusz i pokrój w kostkę (ok. 2 x 2 cm). Obierz imbir, drobno go posiekaj i wymieszaj z marynatą Teriyaki. Dodaj polędwiczki i marynuj przez ok. 30 min. Następnie obierz ananasa i pokrój go w 1 cm plastry. Umyj winogrona. Owoce polej słodkim sosem sojowym Kikkoman. Owoce i mięso umieszczaj na przemian na długich wykałaczkach do szaszłyków. Piecz na grillu lub w piekarniku ok. 15 minut.
Czas marynowania: 30 minut.
Czas przygotowania: około. 35 minut
Pikantne skrzydełka z pomidorowym dipem
Składniki (na 4 osoby)
- 24 skrzydełka z kurczaka
- 10 łyżek sosu sojowego Kikkoman
- 4 łyżki syropu klonowego
- szczypta mielonego pieprzu
- 4 duże pomidory
- 1/2 pęczku kolendry
- 5 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyj dokładnie i osusz. W misce wymieszaj marynatę Teriyaki, sos sojowy Kikkoman, syrop klonowy i pieprz. Następnie powstałą marynatą pokryj skrzydełka
i pozostaw na min. 30 minut. W tym czasie przygotuj dip pomidorowy - natnij skórkę dookoła pomidorów, zanurz je we wrzątku, delikatnie obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj kolendrę, dodaj ją do pomidorów i dopraw marynatą Teriyaki. Zamarynowane skrzydełka ułóż na patelni lub grillu i piecz ok. 10 min, aż będą chrupiące. Podawaj z pomidorowym dipem.
Czas przygotowania: około 20 minut
Czas marynowania: około 30 minut