W jesienne południe, gdy już powoli zapomnimy o pysznym śniadaniu, warto zasiąść do rozgrzewającej królowej polskiej kuchni – zupy. Żeby nie popaść w rosołową rutynę, proponujemy aromatyczne danie z modrej kapusty z dodatkiem delikatnej wędzonej kaczki.
Lunch – Zupa z modrej kapusty z wędzoną piersią kaczki
Składniki na 4 porcje:
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula
1 główka modrej kapusty (ok. 1 Kg)
40 g sklarowanego masła
100 g wędzonego boczku
1 1/2 l wywaru warzywnego
sól
1 łyżeczka ziarenek pieprzu
1 łyżeczka jagód jałowca
1-2 liście laurowe
120 g posiekanej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
120 g wędzonej piersi kaczki
6 łyżek octu
świeży majeranek
cukier
150 g Creme Fraiche
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę myjemy, i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kapustę myjemy i kroimy na małe kawałki.
2. Podgrzewamy 30 g sklarowanego. Boczek kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rozgrzanego masła, pieczemy aż boczek stanie się chrupiący. Wyjmujemy boczek, a następnie do pozostałego tłuszczu wrzucamy pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę i lekko podsmażamy. Na koniec dodajemy kapustę, podgrzewamy chwilę i całość zalewamy wywarem warzywnym
3. Dodajemy przyprawy i cranberry i gotujemy 75 – 90 minut na wolnym ogniu.
4. 15 minut przed zakończeniem gotowania, kroimy wędzony filet z kaczki na kawałki i nabijamy na patyczki do szaszłyków.
5. Liście laurowe i jagody jałowca wyjmujemy z zupy. Pozostałą zupę miksujemy i przecieramy przez drobne sitko. Dodajemy ocet i Creme Fraiche. Majeranek myjemy i osuszamy, odrywamy liście od gałązki i drobno siekamy. Gotową zupę posypujemy majerankiem i pozostałymi żurawinami. Podajemy z przygotowaną piersią z kaczki.
Podawać z ryżem lub purée z dodatkiem pokruszonych, podsmażonych orzechów włoskich.
Czas przygotowania: 120 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 532 kcal / 2230 kJ
Białko: 13,9 g
Tłuszcz: 42,6 g
Węglowodany: 22 g