Rozgrzewają nas w chłodne jesienne popołudnia. Gromadzą przy rodzinnym stole najbliższe nam osoby. Szybkie w przygotowaniu, pozwalają zaspokoić ich apetyty. Przywołują najlepsze wspomnienia smaków dzieciństwa. To tylko kilka powodów, dla których tak bardzo lubimy zupy.

Kremowa zupa pomidorowa z aromatem cytrusów
Składniki:
•    200 gramów pomidorów z puszki
•    2 świeże pomarańcze
•    1 opakowanie Fix Spaghetti Napoli Knorr
•    2 świeże limonki
•    1 cebula
•    2 plastry ananasa z puszki
•    200 mililitrów bulionu
•    200 mililitrów śmietanki słodkiej 36% UHT
•    200 mililitrów soku pomarańczowego
•    60 mililitrów oliwy

Sposób przygotowania:
1. Pokrój cebulę w kostkę, wrzuć do dużego garnku i podsmaż na oliwie, by się zeszkliła. Dodaj bulion.
2. Wlej sok pomarańczowy i pomidory z puszki. Dodaj Fix Spaghetti Napoli Knorr. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
3. Za pomocą tarki zetrzyj skórkę owoców cytrusowych. Rozłóż na papierze pergaminowym, po czym włącz piekarnik i rozgrzej go do 120 stopni. Umieszczone na pergaminie skórki wstaw do piekarnika na 20 minut, aby lekko wyschły. Z owoców wyciśnij sok i dodaj go do zupy. Dodaj sól i pieprz według uznania.
4. Zupę dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby była gładka i kremowa. Ananasy pokrój w drobną kostkę. Pokrojone owoce ułóż na dnie filiżanek do kawy (cappuccino) i zalej zupą. Śmietankę lekko ubij, tak aby była puszysta i niezbyt sztywna.
5. Używając dzbanka lub łyżki nanieś niewielką ilość ubitej śmietanki na wierzch zupy. Wykałaczką możesz zrobić dowolne wzorki na zupie. Na koniec całość posyp podsuszonymi skórkami z cytrusów.

źródło: www.przepisy.pl