Tarta z gruszkami i żurawiną amerykańską
Składniki dla 4 osób:
75 g + 1 łyżka masła
150 g mąki
1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)
8 plasterków bekonu (około 10 g)
2 gruszki (około 180 g każda)
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
sok z cytryny
2-3 gałązki tymianku
5 łyżek mleka
100 g bitej śmietany
sól i pieprz
120 g całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Tłuszcz i mąka do wyłożenia formy
Przygotowanie:
1. Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.
2. W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku z cytryny.
3. Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
4. Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 – 45 minut (temperatura: zwykły piekarnik 200 °C /termoobieg – 175 °C /piekarnik gazowy – poziom III). Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na gorąco.
Czas przygotowania: około 90 minut
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 585 kcal / 2450 kJ
Białko: 10,6 g
Tłuszcz: 36,9 g
Węglowodany: 52,8 g