Na koniec dnia – Grzane wino
Składniki na 2 słoiki do przetworów o pojemności 1000 ml:500 ml czerwonego wina
300 g cukru trzcinowego
4 pałeczki cynamonu
2 laski wanilii
6-8 gwiazdek anyżu
6 goździków
750 g świeżej żurawiny
100 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Podgrzać w rondlu czerwone wino z cukrem trzcinowy, cynamonem, pociętymi na kawałki laskami wanilii, anyżem i goździkami. Mieszając podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
2. Rozdzielić żurawinę i orzechy włoskie do wszystkich słoików, a następnie zalać wywarem z czerwonego wina z przyprawami. Słoiki zakręcić.
3. Do brytfanki lub formy do pieczenia należy nalać wrzątku do wysokości ok. 2,5 cm, a następnie wstawić do niej słoiki. Wekować w temperaturze 175 °C (piekarnik gazowy: poziom 2-3, z obiegiem: nie jest zalecany w przypadku używania słoików z pierścieniami z gumy) dopóki w słoikach nie pojawią się pęcherzyki powietrza (ok. 35-45 minut). Wyłączyć piekarnik i pozostawić słoiki na ok. 30 minut w gorącej wodzie.
Rada: Do wywaru można również dodać kieliszek brązowego rumu.
Nieotwierane słoiki można spożywać do 3-4 miesięcy, zaś po ich otwarciu należy je trzymać w chłodnym miejscu i spożyć w ciągu jednego tygodnia.
Czas przygotowania: 70 minut
Wartość odżywcza jednego słoika:
Wartość energetyczna: 1176 kcal / 4923 kJ Białko: 9 g Tłuszcz: 31,3 g Węglowodany: 200 g
Wartość odżywcza jednej porcji (1 słoik to około 10 porcji):
Wartość energetyczna: 118 kcal / 492 kJ Białko: 0,9 g Tłuszcz: 3,1 g Węglowodany: 20 g