Fot. Międzybrodzki Makaron
Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem
Składniki:
- Makaron Międzybrodzki nitki - 1 paczka
- dynia - ok. 1 ½ kg
- cebula - 2 średnie szt.
- kapary z zalewy - 1 łyżka
- płatki chilli - ¼ łyżeczki
- olej - 3 łyżki
- słodka śmietanka - 100ml
- woda
- sól do smaku
Wykonanie:
Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.