Składniki:
tabliczka czekolady do gotowania Terravita 200g,
kostka masła,
100g mąki,
6 jaj,
300g cukru,
50g łuskanych orzechów włoskich (opcjonalnie).
Czekoladę rozpuszczamy na parze wraz z kostką masła – dokładnie mieszamy na gładką masę.
Jaja ubijamy mikserem stopniowo dodając cukier i mąkę. Do powstałej masy jajecznej pomału dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem stale miksując. Do gotowej jednolitej masy wrzucamy pokruszone orzechy i krótko mieszamy.
Gotową masę wylewamy na prostokątną formę wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st C, pieczemy ok. 18-20 minut. Ciasto powinno pozostać lekko wilgotne. Wyjmujemy, czekamy do ostudzenia, ostrym nożem oddzielamy brzegi ciasta od blachy i wykładamy je na deskę odwracając do góry dnem. Posypujemy cukrem pudrem, kroimy w kwadraty i podajemy.