Przepis od Tomka Woźniaka - Ambasadora programu Śniadanie Daje Moc
Grzanki młodego podróżnika
Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
4 kromki ciabatty lub dowolnej bagietki, garść dowolnego, startego sera żółtego lub kilka plasterków sera pleśniowego, pęczek pietruszki, 2 łyżki pestek słonecznika oraz dyni, 4-5 łyżek oliwy, sól i pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°c.
2. Kromki pieczywa posyp startym serem i włóż do piekarnika, aby ser się zapiekł, a pieczywo było złociste i chrupiące. Zajmie to kilka minut.
3. W tym czasie umytą i osuszoną na ręczniku papierowym pietruszkę zmiksuj w blenderze wraz z pestkami dyni oraz słonecznika. Stopniowo dolewaj oliwę, aby uzyskać gładki, gęsty i apetycznie zielony sos. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Zapieczone tosty polej obficie sosem pietruszkowym i jedzcie je, póki ciepłe!
Sugestie:
• Zamiast sera żółtego możesz użyć ser pleśniowy lub wędzony
• Wypróbuj np. hawajskie grzanki z szynką, serem i ananasem, indyjskie grzanki z plastrami pomidora posypane curry, meksykańskie grzanki z czerwoną fasolą z puszki i kawałkami papryki i wiele, wiele innych!