W październiku coraz częściej ze straganów i sklepowych półek spoglądają na nas wielkie pomarańczowe głowy – to znak, że czas na dyniowe szaleństwo w kuchni! Podajmy na stół zupy, sałatki, sosy i inne kulinarne pyszności z dyni. Jakie? Poniżej propozycje oraz porady szefów kuchni Knorr!


Dynia jest rośliną jednoroczną, a ogromne pomarańczowe „głowy” to jej owoce. Potrafią osiągać gigantyczne rozmiary, ważąc nawet ponad 50 kg. W Polsce najczęściej spotykamy odmiany dyni olbrzymiej o barwie pomarańczowej w wielu odcieniach i zwartym soczystym miąższu. Jednak początki kulinarnej kariery dyni na naszych stołach nie były łatwe. Najpierw dynię traktowaliśmy bardzo ostrożnie, podając ją głównie w postaci pikli w occie. Jednak z czasem odkrywaliśmy coraz więcej zalet i kulinarnych zastosowań tego pomarańczowego warzywa. Dziś śmiało sięgamy po dynię, przyrządzając ją na wiele różnych sposobów.  

Sposób na dynię!
Najczęściej dynię wykorzystujemy, gotując z niej zupy – gładkie gęste kremy znakomicie zaspokajają głód i rozgrzewają w chłodne jesienne dni. Neutralny smak dyni sprawia, że możemy im nadać charakter tradycyjnej zupy, podając z ziemniakami czy jajkiem na twardo, albo też stworzyć ciekawe orientalne danie, dodając mleko kokosowe i sos rybny czy też doprawiając orientalnymi przyprawami.  Warto wybierać spośród propozycji szefów kuchni Knorr, polecających  Krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem i Zupę dyniowo-kokosową:
http://www.przepisy.pl/przepis/zupa-dyniowo-kokosowa#szukaj/zupa dynia/przepisy

Dyniowy krem z ziemniakami i jabłkiem
czas przygotowania: 1h
ilość osób: 3- 5

Składniki:
- 1/2 kg dyni
- 1 Bulion cielęcy Knorr
- 2 ziemniaki
- 1 por
- 3 łyżki jogurtu
- 1 cebula
- 1 kwaśne jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta estragonu, pieprzu i tymianku
- 1 łyżka masła

Przygotowanie:
1. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę, poszatkowaną białą część pora oraz roztarte dwa ząbki czosnku.
2. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię oraz kawałki obranego jabłka.
3. Dodaj pół litra Bulionu cielęcego Knorr i gotuj całość około pół godziny. Dodaj przyprawy.
4. Gdy już zupa będzie gotowa, zmiksuj ją na krem i dodaj jogurt. Możesz ją ozdobić szczypiorkiem.

źródło: www.przepisy.pl