Smażona dynia z żurawiną
Składniki do przygotowania :
-60 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
-125 ml soku pomarańczowego
-500 g miąższu dyni
-1 cebula
-1 jabłko (np. odmiana Boskop)
-2 gałązki tymianku
-2 łyżeczki oleju
-sól jodowana
-pieprz
- imbir w proszku
- 50 ml bulionu
Przygotowanie:
Cranberries i 100 ml soku pomarańczowego doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, trzymać na ogniu przez 10 minut. Dynię pokroić w cząstki. Cebulę i jabłko obrać, pokroić w kostkę. Jabłka i namoczone cranberries wymieszać z sokiem i listkami tymianku. Cebulę podsmażyć na jednej łyżeczce oleju. Dodać sos żurawinowy, dusić przez 3-4 minuty.
Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Ostudzić. Dynię usmażyć na pozostałej ilości oleju. Zalać bulionem i resztą soku, dusić przez 10 minut. Doprawić do smaku. Dynię podawać z sosem żurawinowym.
Czas przygotowania: 30 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 365 kcal / 1533 kJ
Białko: 5,3 g
Tłuszcz: 7,1 g
Węglowodany: 38,4 g
Tłuszcz: 7,1 g
Węglowodany: 38,4 g