Podstawą dipu jest baza z serków topionych, które miesza się z mlekiem i dowolnymi przyprawami. Dla wzmocnienia smaku można dodać także trochę startego sera żółtego. Przyrządzenie go na patelni lub w kuchence mikrofalowej nie zajmie więcej niż 15 minut. Wybornie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Dip serowy do nachosów i innych przekąsek:
przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki
Składniki:
• 2 kremowe serki topione MSM Mońki (2x100 g)
• 1 łyżeczka papryki
• 1/3 szklanki mleka
• ewentualnie łyżeczka parmezanu
• duża paczka nachosów
Jak to zrobić?
Do garnka wlewamy mleko i wkładamy serki topione. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż się połączy w jednolitą całość. Następnie dodajmy paprykę i parmezan. Mieszamy i podajemy z nachosami.
Dobra rada: Aby dip był jeszcze smaczniejszy, możemy dodać trochę świeżych ziół, które podkreślą jego smak i sprawią, że będzie wyjątkowo aromatyczny. Chcesz przygotować sosy w różnych kolorach - nic prostszego! Pamiętaj, że serki to baza, a reszta zależy od twojej inwencji. Jeśli np. zależy ci, aby dip miał kolor czerwony wystarczy, że dodasz łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Smacznego!