fot. Tarsmak
Dzięki wprowadzaniu nowych przepisów, wigilijny stół nie będzie wyglądał co roku tak samo. Dania rybne możemy zaproponować bliskim zamiast lub jako alternatywę dla znanych świątecznych dań. Kto wie – może nawet nasi dziadkowie sięgną po kawałek karmelowej ryby zapiekanej z brokułami ...
Karmelowa ryba zapiekana z brokułami
Składniki:
• 0,7 kg białej ryby morskiej
• 1 brokuł
• 1 średni por
• 1 pęczek koperku
• Sos koperkowy Tarsmak
• 0,5 szklanki cukru
• 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Pora pociąć grubo, podsmażyć na oliwie i wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Położyć na nim pokrojoną w cząstki surową rybę i posypać grubo zmielonym pieprzem. Z cukru zrobić na patelni karmel i wylać na rybę. Różyczki brokułu lekko podsmażyć na odrobinie oliwy i również wyłożyć na rybę. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 50 minut. Danie polać Sosem koperkowym Tarsmak. Potrawy nie solimy!