Kluski śląskie, pyzy, knedle, kopytka, szpecle, hałuski, bukty… polska „kluskowa” różnorodność regionalna może przyprawić o ból głowy, a mnogość różnorakich przepisów i nazw już niejedno towarzystwo sprowokowała do emocjonującej wymiany zdań. Pozostawmy jednak na boku dywagacje, czy ziemniaczana kluska z nadzieniem jest polska, niemiecka, czeska czy po prostu śląska, a także ile i jakich ziemniaków oraz mąki trzeba użyć do jej przygotowania. Idealną recepturę wymyślono już bowiem za nas.
Kluski śląskie z mięsem i sosem podgrzybkowym
Potrzebować będziemy:
- 1 op. Klusek śląskich z mięsem JAWO
- wybrana surówka (np. z czerwonej kapusty lub marchwi)
Składniki sosu:
- 20- 30 g podgrzybków suszonych
- śmietana 30% 75 ml
- wywar jarzynowy 300 ml
- mąka 100g
- masło 40g
- mała cebula
- olej 50 ml
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu:
Do ok. 300 ml. Wody dodać rozdrobnioną włoszczyznę i ugotować wywar jarzynowy. Do wywaru dodać szczyptę soli do smaku. Świeże grzyby oczyścić i rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć grzyby z cebulą. Następnie połączyć z wywarem jarzynowym i gotować ok. 10 min. Z mąki i masła zrobić zasmażkę i zabielić słodką śmietaną. Ugotowane kluski polać sosem. Smacznego!
www.jawo.pl