Orzechy są chętnie używane w cukiernictwie oraz nadają się idealnie do dekorowania ciast i ciasteczek. Dodając je do wypieków można doskonale wykorzystać ich właściwości. Orzechy włoskie zawierają bardzo dużo tłuszczów, ale nie tuczą.
Zamiast tego pomagają w transporcie substancji odżywczych i redukują poziom cukru we krwi, co jest bardzo pożądane przy suto zastawionym słodkościami stole.

Uczta smakosza z cranberries

Składniki do przygotowania na ok. 25 sztuk:
Na ciasto:

250 g płynnego miodu
125 g cukru
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
50 g kalifornijskich orzechów włoskich
1 łyżeczka węglanu potasu
2 łyżki wody
2 łyżeczki przyprawy do pierników
300 g mąki
Ponadto:
100 g cukru pudru
100 ml wody
30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Przygotowanie:

1.    Miód i cukier rozgrzać w garnku. Mieszać, aż rozpuści się cukier. Lekko ostudzić.
2.    Cranberries i orzechy (zostawić trochę na przybranie) drobno posiekać. Węglan potasu rozpuścić w wodzie. Wymieszać przyprawę do pierników i mąkę. Do miodu dodać: połowę ilości mąki, cranberries, orzechy i rozpuszczony węglan potasu. Wymieszać. Masę z resztą mąki ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem wyciąć prostokąty (ok. 5 x 6 cm). Blachę odstawić na ok. 1 godzinę do ostudzenia.
3.    Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20–25 minut.
4.    Cukier puder lekko zagotować z wodą do uzyskania konsystencji syropu. Cienką warstwą syropu posmarować gorące ciasto. Przybrać cranberries i pozostałymi orzechami. Następnie pokroić zgodnie z zaznaczonymi prostokątnymi kształtami.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny + czas chłodzenia

Wartości odżywcze na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 137 kcal, 572 kJ
Białko: 1,5 g
Tłuszcz: 1,4 g
Węglowodany: 29 g