Skład potu nie jest wartością stałą, zależy od spożywanych pokarmów, gospodarki hormonalnej, warunków klimatycznych, czy aktualnych schorzeń. Głównymi jego składnikami są jednak woda, sód, potas, magnez, żelazo i wapń.
• Wapń, to budulec naszych kości. Znajduje się m.in. we wszystkich produktach pochodzenia mlecznego, orzechach, czekoladzie itp.
• Potas, jeden z głównych składników odpowiadających za dobrą komunikację w naszych organizmach. Bardzo dużo jest go w m.in. orzechach, owocach itp.
• Magnez, potrzebny dla niemal każdego narządu w ciele człowieka i biorący udział w prawie wszystkich procesach w nim zachodzących. Znajdziemy go m.in. w produktach mlecznych, orzechach, czekoladzie itp.
• Żelazo, niezbędne do zachowania odporności, w rozprowadzaniu tlenu po organizmie oraz dla zdrowej wątroby. Obecne m.in. w orzechach i produktach mlecznych.
• Sód, to sól. Razem z potasem pełni ważną rolę w przenoszeniu impulsów nerwowych oraz zarządza gospodarką wodną w organizmie człowieka. Wbrew opiniom, jest niezwykle ważnym składnikiem mineralnym, obecnym m.in. w owocach, czy orzechach.
- Istotnie większość składników mineralnych potrzebnych naszemu organizmowi znajduje się w produktach wykorzystywanych do produkcji słodyczy. Nasz organizm o tym wie i po wysiłku chce sięgać po różnego rodzaju batoniki, najlepiej z jak największą ilością składników. Do tego jeszcze dołóżmy cukier, który dodaje energii i mamy, przynajmniej teoretycznie, idealną przekąskę do uzupełnienia utraconych wraz z potem mikroelementów. Tylko czy rzeczywiście? Nie, wapń, magnez, żelazo, sód i potas zawierają także inne pokarmy, które będą dla nas zdrowsze i uwolnią potrzebne składniki wolniej, więc i zostaną one z nami na dłużej. A jeśli zechcemy do nich dołożyć jakąś słodką przekąskę, możemy zdecydować się na zdrowe ciastka zbożowe, zamiast kalorycznych batoników - mówi Mirosława Białogłowicz, prezes ZPC PIAST z Głogówka.
To prawda, większość składników mineralnych znajduje się w wielu różnorodnych produktach spożywczych, nie musimy więc ograniczać się do jednego, czy dwóch. Sprawdźmy więc gdzie jeszcze możemy ich szukać.
• Wapń – nabiał, rośliny strączkowe oraz warzywa zielone, ryby i sery żółte.
• Potas – banany, awokado, modele, daktyle, marchew, brokuły, ziemniaki, brukselka i kapusta.
• Magnez - produkty mleczne każdego rodzaju, mięso, jaja, kapusta, ziemniaki, rośliny strączkowe i buraki.
• Żelazo - mięso, wątroba, ryby, jaja, mleko, szpinak, brokuły.
• Sód – mięso, pieczywo pełnoziarniste, jaja i sól.
Po wysiłku najlepszym rozwiązaniem dla nas będzie sięgnięcie po odpowiednio złożony posiłek, który dostarczy nam wszystkich utraconych składników mineralnych, zaspokoi głód oraz zapotrzebowanie energetyczne. Słodycze oczywiście nie są zakazane, ale niech będą to zdrowe ich wersje w ilości rozsądnej.
- Zgadza się, najważniejsza jest zdrowo zbilansowana dieta, zatem cukier także powinien się w niej znaleźć. Dobrze by prócz niego dostarczać organizmowi także innych składników, dlatego najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku będą ciastka zbożowe lub zawierające owoce. Przykładem mogą być tu ciastka Złoty Łan, Serca Rodzinne, czy Novers z owocami leśnymi z oferty ZPC Piast – wylicza Mirosława Białogłowicz.
Pamiętajmy, że każdy wysiłek musi być dobrze przemyślany, a niedobory z nim związane odpowiednio uzupełnione. W przeciwnym razie grożą nam schorzenia takie jak anemia, łamliwość kości, depresje, czy problemy z układem nerwowym. Ćwiczenia powinny być codziennością każdego z nas, ale tylko połączone ze zdrową dietą prowadzą do zdrowia i wspaniałej sylwetki.