Fot. Międzybrodzki Makaron
Wstążki makaronowe z łososiem
Składniki:
- 250 g Makaronu Międzybrodzkiego wstążki,
- 200 g fileta z łososia,
- 150 ml wody,
- 1 mały por,
- 300 ml słodkiej śmietany 18%,
- 50 ml wina białego półsłodkiego,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz do smaku,
- listki świeżej rukoli do ozdoby.
Przygotowanie:
1. Gotujemy makaron
2. Łososia doprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy, polewamy wodą i dusimy ok. 3-4 minut
3. Pora czyścimy, a następnie kroimy i podsmażamy. Dodajemy śmietanę, wino i doprawiamy. Całość ciągle mieszając, trzymamy na ogniu do zagotowania.
4. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, a na wierzchu kładziemy cząstki duszonego łososia
5. Całość dekorujemy listkami świeżej rukoli
Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.