Poza tym, pęczak jest bogatym źródłem błonnika, który jest składnikiem regulującym procesy trawienne, wspomagającym odchudzanie, obniżającym poziom cholesterolu i oczyszczającym organizm z toksyn.
Sałatka z kaszą pęczak, szynką Bayonne i kozim serem
(autor: David Gaboriaud)
Składniki:
• 2 szklanki kaszy pęczak
• 4 szklanki wody
• 2 liście laurowe
• 4 opakowania szynki suszonej Bayonne
• 1 opakowanie koziego sera Saint-maure
• Garść rukoli lub baby szpinaku
• 1 szalotka
• Sól, pieprz, świeży tymianek
• Oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Opukać kasze pęczak. W garnku ugotować kasze z liściem laurowym pod przykryciem (pęczak najlepiej smakuje „al dente”. W między czasie, pokroić szynkę i pokruszyć kozi ser. Oberwać listki z tymianku. Posiekać drobno szalotkę. Po ugotowaniu kaszy, opłukać ją pod zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać zimny pęczak z oliwą z oliwek, świeżym tymiankiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do średnich szklanek (małych salaterek) wsypać trochę kaszy, na wierzch dodać szynkę i pokruszony kozi ser, garść rukoli i posiekana szalotkę. Pokropić trochę oliwą i octem. Dodać świeżego pieprzu (mielonego).