Polędwiczki wieprzowe z grzybami
składniki:
ok. 30 dkg polędwiczek wieprzowych
100 ml śmietanki 18 %
1-2 cebule
natka pietruszki
świeże albo mrożone grzyby (np. podgrzybki)
25 dkg boczku surowego wędzonegopieprz, sól
przygotowanie:
Grzyby oczyścić, pokroić tak aby nie były zbyt drobne,
obgotować w osolonej wodzie aż lekko zmiękną(ok. 10 min ).
Boczek pokroić w kostkę i odłożyć trochę a resztę na patelnię i
wytapiać. Dodać pokrojoną cebulę i gdy się zeszkli a
boczek się podtopi dodać grzyby , podlać odrobina wody i
przykryć... po kiklu minutach dolac śmietankę i dusić
dalej.
Rozgrzewamy drugą patelnię i wkładamy na nią resztę boczku gdy
zacznie się topić dodajemy polędwiczki wieprzowe. Proponuję
pokroić je w plastry o grubości ok 1,5 cm i delikatnie posypać
pieprzem. Jeśli boczek nie był dostatecznie słony osolic. (Można
również owinąć brzegi polędwiczek plastarmi boczku i smażyć na
maśle). Polędwiczki smażyć krótko z każdej strony, żeby były
soczyste. Do grzybów dodajemy posiekaną natkę pietruszki,
pieprz i ewentualnie dosalamy.
Porponuję podać z kaszą gryczaną.
Smacznego