Polędwiczki wieprzowe z grzybami

składniki:
ok. 30 dkg polędwiczek wieprzowych
100 ml śmietanki 18 %
1-2 cebule
natka pietruszki
świeże albo mrożone grzyby (np. podgrzybki)
25 dkg boczku surowego wędzonegopieprz, sól

przygotowanie:

Grzyby oczyścić, pokroić tak aby nie były zbyt drobne, obgotować w osolonej wodzie aż lekko zmiękną(ok. 10 min ). Boczek pokroić w kostkę i odłożyć trochę a resztę na patelnię i wytapiać. Dodać pokrojoną cebulę i gdy się zeszkli a boczek się podtopi dodać grzyby , podlać odrobina wody i przykryć... po kiklu minutach dolac śmietankę i dusić dalej. Rozgrzewamy drugą patelnię i wkładamy na nią resztę boczku gdy zacznie się topić dodajemy polędwiczki wieprzowe. Proponuję pokroić je w plastry o grubości ok 1,5 cm i delikatnie posypać pieprzem. Jeśli boczek nie był dostatecznie słony osolic. (Można również owinąć brzegi polędwiczek plastarmi boczku i smażyć na maśle). Polędwiczki smażyć krótko z każdej strony, żeby były soczyste. Do grzybów dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pieprz i ewentualnie dosalamy. Porponuję podać z kaszą gryczaną.
Smacznego