Jeśli nie macie pomysłu na piątkowy obiad, a chcielibyście skorzystać z dobrodziejstw wiosny, to dziś proponujemy makaron ze świeżym szpinakiem, z dodatkiem aromatycznego czosnku oraz bazylii...hmmm mniam.
Makaron ze szpinakiem i bazylią

SKŁADNIKI:

•    makaron tagliatelle – 200 gramów
•    sól i pieprz do smaku
•    śmietana - 4 łyżki
•    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
•    szpinak - 200 gramów
•    ząbki czosnku - 2 sztuki
•    cebula - 1 sztuka
•    bazylia
•    pomidory - 2 sztuki
•    masło - 1 łyżka
•    jajka - 2 sztuki
•    oliwa z oliwek - 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
2. Dokładnie umyj szpinak i posiekaj go. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyty i pokrojony szpinak. Smaż 2-3 minuty.
3. Pomidora pokrój w kostkę. Następnie dodaj do szpinaku i wlej śmietanę.
4. Sos dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr.
5. Na końcu wbij jajko i bardzo energicznie mieszaj, aby sos lekko zgęstniał, ale się nie zagotował. Dodaj porwane liście bazylii oraz makaron. Wymieszaj i podawaj natychmiast.

źródło: www.przepisy.pl