Jeśli nie macie pomysłu na piątkowy obiad, a chcielibyście skorzystać z dobrodziejstw wiosny, to dziś proponujemy makaron ze świeżym szpinakiem, z dodatkiem aromatycznego czosnku oraz bazylii...hmmm mniam.
Makaron ze szpinakiem i bazylią
SKŁADNIKI:
• makaron tagliatelle – 200 gramów
• sól i pieprz do smaku
• śmietana - 4 łyżki
• Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
• szpinak - 200 gramów
• ząbki czosnku - 2 sztuki
• cebula - 1 sztuka
• bazylia
• pomidory - 2 sztuki
• masło - 1 łyżka
• jajka - 2 sztuki
• oliwa z oliwek - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
2. Dokładnie umyj szpinak i posiekaj go. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyty i pokrojony szpinak. Smaż 2-3 minuty.
3. Pomidora pokrój w kostkę. Następnie dodaj do szpinaku i wlej śmietanę.
4. Sos dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr.
5. Na końcu wbij jajko i bardzo energicznie mieszaj, aby sos lekko zgęstniał, ale się nie zagotował. Dodaj porwane liście bazylii oraz makaron. Wymieszaj i podawaj natychmiast.
źródło: www.przepisy.pl