Ciasto to podstawa
Wielu wielbicieli pizzy twierdzi, że kluczem do jej wyśmienitego smaku jest udane ciasto. Klasyczne powinno być cienkie, dobrze wypieczone, z brzegami zawiniętymi lekko ku górze. Kucharze, na co dzień zajmujący się przygotowywaniem tego słynnego dania, potwierdzają – przyrządzenie naprawdę smacznego ciasta wymaga wiedzy oraz wielu lat praktyki! Chociaż często strzegą swych sekretnych sposobów jak oka w głowie, czasem uda się z nich co nieco wyciągnąć...
Podstawą ciasta do pizzy jest włoska mąka typu „00”, która niestety jest u nas trudno dostępna. Podobny efekt otrzymamy jednak mieszając w odpowiednich proporcjach mąkę tortową z mąką pszenną. Ważna jest też kolejność dodawania składników – najpierw wyrośnięty zaczyn, dopiero potem sól, a na końcu oliwa.
Wyśmienite dodatki
Kolejnym nieodzownym elementem pizzy jest sos pomidorowy. Jego skład jest dość prosty – pomidory, oliwa, zioła i przyprawy. Niestety, często sos, który otrzymujemy, przypomina raczej keczup lub gotowy koncentrat. Szefowie kuchni zalecają przygotowywanie sosu ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, które miksujemy w blenderze, dodając pozostałe składniki.
Równie ważne są dodatki, które położymy na pizzy. Przede wszystkim, powinny być świeże i dobrej jakości – nie zakładajmy, że na pizzy możemy położyć wszystko, bo i tak posypiemy ją serem i polejemy sosem. Z pewnością wyczujemy różnicę pomiędzy położonymi na niej resztkami, a pełnowartościowym mięsem, warzywami lub owocami morza.
Dobrze wypieczona
W warunkach domowych trudno jest przyrządzić tradycyjną pizzę – powinna być ona pieczona w specjalnie do tego stworzonym piecu. Jeśli więc mamy ochotę na klasyczną przekąskę, wpiszmy w wyszukiwarkę internetową np. „pizza kielce” i znajdźmy pizzerię w pobliżu swojego miejsca zamieszkania.
Decydując się na samodzielne przyrządzenie pizzy, pamiętajmy o pieczeniu jej w wysokiej temperaturze. Powinna ona wynosić minimum 200 stopni Celsjusza, a jeśli mamy taką możliwość – dolną grzałkę piekarnika ustawmy nawet na 300 stopni (bądź maksymalną wartość). Dzięki temu spód będzie chrupiący, a góra rozpływająca się w ustach. Smacznego!