Nie ma znaczenia, czy wybierzemy owoce mrożone, czy suszone, sok lub sos żurawinowy. Wybór najlepiej pozostawić swoim kubkom smakowym.
Wrap wegetariański z żurawiną
Składniki do przygotowania 4 porcje:
-po 20 g pestek dyni, ziaren słonecznika i sezamu
-300 g twarożku, 17% tłuszczu
-1 czubata łyżka stołowa sosu pigwowo-musztardowego
-Sól, pieprz
- po 1 małej czerwonej i żółtej papryczce
-1/2 papai (ok. 150 g miąższu)
-Kilka kropel soku z cytryny
-50 g miksu sałat
-4 Tortilla-wrap (o średnicy ok. 25 cm)
60 g całych, suszonych owoców żurawiny
Dodatkowo:
-1 białko
-30 g ziaren sezamu
Przygotowanie:
Pestki dyni wraz z ziarnami słonecznika i sezamu prażyć na powlekanej patelni. Zdjąć z patelni i połowę ziaren drobno posiekać. Twarożek wymieszać z sosem pigwowo-musztardowym i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać posiekane ziarna.
Poćwiartować paprykę, wyczyścić, opłukać i pokroić w cienkie paski. Obrać papaję i usunąć pestki. Następnie pokroić w paski i skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Umyć i osuszyć sałatę.
Placki tortilla posmarować twarożkiem i ułożyć na nim sałatę, paprykę i papaję. Posypać resztą ziaren i żurawiną. Mocno zwinąć i posmarować z zewnątrz białkiem oraz posypać ziarnami sezamu. Wedle uznania wrapy naciąć w poprzek lub pokroić w grube plastry.
Wskazówka: -Wrapy mogą być również wyśmienitą przystawką. Wtedy należy je pokroić w plastry o szerokości ok. 2 cm i podawać po 3 plastry na talerzu. Wedle uznania dodać kapkę pasty guacamole.
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 597 kcal / 2498 kJ
Białko: 18,9 g
Tłuszcz: 32,6 g
Węglowodany: 57 g