Delikatne, chrupiące ciasteczka o kulistym kształcie wypełnia aksamitny krem lub bita śmietana. Wierzch zdobi mgiełka z cukru pudru, czekoladowa polewa, czasem karmel. Ptysie, bo o nich mowa, zna każdy amator wyrafinowanych wypieków. Czy wiesz, co jest ich tajemnicą?

Tajemnica lekkich ciasteczek tkwi w specyfice ciasta parzonego, zwanego potocznie ptysiowym lub ciastem choux. Pszenną mąkę zaparza się stopioną margaryną wysokiej jakości, np. Palmą z Murzynkiem i wodą, a po wystudzeniu miksuje z jajami na gładką masę. Ciasto wyciskane szprycą, lub układane na blaszce małymi porcjami w kształt kulek, podczas pieczenia zyskuje jasnozłoty kolor, kruchość i puste wnętrze – doskonałe do wypełnienia ulubionym nadzieniem.

Sięgając po tradycyjne składniki, obecne w Twoim domu od lat, przygotujesz oryginalne francuskie wypieki. Margaryna Palma z Murzynkiem będzie doskonałą podstawą ciasta ptysiowego, sprawdzi się jako składnik aksamitnych kremów do nadziewania i czekoladowej polewy do dekoracji.



Inspirujący przepis na delikatne ciasteczka i tort ptysiowy à la croquembouche – w sam raz na specjalną okazję znajdziesz tutaj



KONKURS
Weź udział w konkursie i  wygraj jeden z pięciu zestawów nagród, ufundowanych przez Spółkę „Bielmar” - producenta margaryny Palma z Murzynkiem.

NAGRODY: Do wygrania 5 kompletów, w każdym piękny lniany obrus wraz ze szpatułką kuchenną z silikonową końcówką.


Aby wziąć udział w konkursie należy:
- wypełnić poniższy formularz zgłoszeniowy
- polubić profil https://www.facebook.com/CoDzisNaDeser  
- prawidłowo odpowiedzieć na pytanie:

Jakie są trzy podstawowe składniki ciasta ptysiowego?

Konkurs trwa do 16 czerwca br.







wysłanie zgłoszenia na konkurs jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu konkursu

Email:

Twój numer Gadu Gadu:

Imię i nazwisko

Ulica i numer domu

Miasto

Kod pocztowy

Województwo

Odpowiedź





Wysyłając zgłoszenie dodamy Twoje dane do bazy czytelniczek.

Twoje dane nie zostaną przekazane osobom trzecim. Zawsze możesz je zmienić lub usunąć.