Uprawiane już od 8 tysięcy lat i rozpowszechnione na całym świecie, nadają się do wszelkiego rodzaju potraw. O czym mowa? Oczywiście o pomidorach! Polacy uwielbiają zupy z ich udziałem w roli głównej. Nasz Szef Kuchni przygotował dla Was tradycyjną propozycję na zupę pomidorową z makaronem.
Zupa pomidorowa
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron świderek – 250g
- wywar kostno-jarzynowy - 2l
- pomidory z puszki krojone - 1 puszka ok. 400g
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- kwaśna śmietana 18% - 150ml
- marchew
- seler
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Międzybrodzki Makaron świderek gotujemy według zaleceń na opakowaniu
- Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i pokrojonych w kostkę warzyw
- Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz.
- Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy i wymieszać), całość połączyć ze sobą.
- Następnie gotujemy makaron, hartujemy go zimną wodą i dokładnie odcedzamy.
- Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natką pietruszki.