Wakacyjne dni to czas, by wprowadzić do kuchni cukinię. Jej wspaniały smak docenia wielu, dlatego warto dowiedzieć się, jak szerokie zastosowanie ma to warzywo w kuchni! W jaki sposób wprowadzić cukinię do codziennego menu, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski!
sokiem i skórką z cytryny” – opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
„Cukinia jest niezwykle wdzięcznym warzywem, bo możemy ją smażyć, dusić, piec, gotować, także podawać na surowo, a nawet grillować. Ze względu na swój neutralny smak pomoże nam ona wyczarować potrawy zarówno łagodne, jak i bardziej pikantne, a nawet słodkie, bo cukinia to znakomity składnik ciast i słodkich placuszków. Co więcej, z jej pomocą możemy przyrządzić proste szybkie przekąski, dania obiadowe, ale też mamy możliwość pokusić się o potrawy o prawdziwie wyrafinowanym smaku” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Cukinia z czerwoną cebulą i pomidorami
ilość porcji: 3-5
czas przygotowania: 1/2 h
Składniki:
- 1 sztuka Sosu sałatkowego 2 w 1 Sałatka Gyros
- 1 sztuka sałaty radicchio (czerwona)
- 1 czerwona cebula
- 2 cukinie
- 200 g pomidorków koktajlowych (cherry)
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 1/2 pęczka natki pietruszki i 1/2 pęczka mięty
- 3 łyżki oleju
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Umyj sałatę i porwij liście na mniejsze kawałki. Wrzuć do miski sałatkowej. Dodaj przekrojone na pół pomidorki.
2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Smaż przez chwilę na oleju. Gdy cebula nabierze rumianego koloru, dodaj cukinię uprzednio pokrojoną w plastry. Dodaj do sałaty.
3. Posiekaj liście mięty i natkę pietruszki, dodaj do reszty składników.
4. Wymieszaj Sos sałatkowy Knorr z ketchupem i jogurtem oraz z cynamonem. Tak przygotowanym sosem polej warzywa i posyp grzankami Knorr.