W Polsce. w latach 90, także chwilowo zaistniała moda, lub bardziej potrzeba, na szybką gastronomię. Wtedy były to najczęściej przyczepy Niewiadów, z których sprzedawano zapiekanki i hamburgery. Na początku interesy szły świetnie jednak, jak często bywa, ilość powoduje spadek jakości. Na początku XXI wieku już nikt nie pamiętał o takich formach sprzedaży, a w wielu miejscach zostały one nawet zabronione.
Na szczęście teraz sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Pojawiają się ciężarówki, w których przyrządzane są świeże przekąski. Temat zdrowych i smacznych potraw z foodtracków pojawia się w programach kulinarnych( Kuchenne Rewolucje) czy recenzjach krytyków kulinarnych.
Obecnie najmodniejsze są świeże burgery, których nie sposób porównać do tych serwowanych w znanych sieciówkach. Inną popularną i co warte podkreślenia typowo polską przekąską są zapiekanki. Foodtruck „Wielka Buła” z Gdańska Oliwy serwuje zapiekanki robione domowym sposobem. Na taki sposób składa się świeże pieczywo i świeże dodatki. Składniki zapiekanki nigdy nie są mrożone, jak też nie są gotowcami z hurtowni. Wśród zapiekanek są wegetariańskie, a gdy nie doda się sera także wegańskie.
Zapiekanki można zamawiać telefonicznie, Wielka Buła przywiezie je ciepłe i chrupiące do biur i domów.
Więcej szczegółów na profilu Facebooka Wielkiej Buły oraz ich stronie www.