Biała herbata - co to takiego?
Liście potrzebne do przyrządzenia naparu pozbawione są chlorofilu, bo krzewy herbaciane chroni się przed promieniami UV. Okres zbioru jest krótki, a wybrane listki zrywa się wczesną wiosną tylko z pąków. Herbata ma słomkowy kolor, delikatny smak pozbawiony goryczy i wspaniały zapach, a dzięki dużej zawartości kofeiny orzeźwia i pobudza. Picie naparu pomaga zapomnieć o codziennych stresach i redukuje napięcie mięśni. Właściwości antymutagenne białej herbaty przeciwdziałają chorobom nowotworowym, natomiast zawarte w niej antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się skóry.
Herbata, która działa profilaktycznie i wspomaga leczenie
Picie białej herbaty pomaga zapobiegać wielu schorzeniom, często też polecane jest pacjentom cierpiącym na konkretną dolegliwość. Polifenole są dobrodziejstwem dla osób ze schorzeniami układu krążenia, bowiem - poza działaniem antyoksydacyjnym, antybakteryjnym i przeciwzapalnym - zmniejszają poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Z badań wynika także, że polifenole mają znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych, dlatego lekarze zalecają codzienne picie naparu osobom genetycznie obciążonym tym schorzeniem. Biała herbata wpływa pozytywnie również na cukrzyków - łagodzi symptomatyczne dla tej choroby nadmierne spożycie płynów, obniża poziom glukozy w osoczu i zwiększa wydzielanie insuliny. Należy pamiętać, że w trakcie kuracji trzeba przede wszystkim przestrzegać zaleceń lekarza.
Jak zaparzyć białą herbatę?
W herbaciarniach spotkać można dwa rodzaje białej herbaty - liściastą i w pąkach. W polskich sklepach herbatę liściastą oferuje na przykład producent herbaty Big Active, a herbatę w pąkach najłatwiej kupić na sztuki bez konkretnego logo. Każdy rodzaj zaparza się kilka minut, zalewając trzy łyżeczki listków lub pąk wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Pod wpływem ciepła pąk przepięknie rozkwita, przybierając formę kolorowego kwiatu. Napar można przygotować nawet trzykrotnie z tych samych liści lub pąka.