Dynia bogata jest w minerały i witaminy, a dodatkowo ma bardzo mało kalorii. Z końcem września rozpoczął się sezon na to pomarańczowe warzywo, dlatego też proponujemy Wam zupę z dyni z makaronem.

Składniki:

•    Makaron Międzybrodzki nitki - 1 paczka
•    dynia  - ok. 1 ½ kg
•    cebula -  2 średnie szt.
•    kapary z zalewy - 1 łyżka
•    płatki chilli  - ¼  łyżeczki
•    olej - 3 łyżki
•    słodka śmietanka - 100ml
•    woda    
•    sól do smaku                                                

Wykonanie:

1.    Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
2.    Obieramy cebulę oraz dynię, kroimy w kostkę i podsmażamy  na oleju na złoty kolor.
3.    Całość podlewamy wodą, tak aby przykryła ona dynię.
4.    Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym aby dynia się nie rozgotowała.
5.    Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni.
6.    Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy.
7.    Podajemy z makaronem.