Stal nierdzewna rządzi w kuchni
Garnki ze stali nierdzewnej są już teraz najbardziej popularnymi w kuchni domowej oraz obowiązkowo w restauracjach. Przede wszystkim garnki ze stali nierdzewnej są wytrzymałe, odporne na zarysowania i wgniecenia oraz nie muszą mieć nałożonej żadnej powłoki ułatwiającej gotowanie, choć w wielu przypadkach się na pewno przydają. Garnki z tego materiału mogą być stosowane na kuchni indukcyjnej. Doskonale rozprowadzają i trzymają ciepło, a co również ważne nie reagują z kwaśnymi produktami. Nie musimy się również bać, że zarysujemy je metalową łyżką.
Zdrowe gotowanie bez soli
Materiał oraz kształt i sposób wykonania garnków mają wpływ na jakość potraw, zawartość w nich cennych składników odżywczych oraz czas gotowania. Jeśli dno garnka jest odpowiednio grube, złożone z kilku warstw, wtedy gotowanie jest bardziej ekonomiczne. Z kolei gotowanie w szybkowarach, również ze stali nierdzewnej to oprócz oszczędności czasu i energii, zachowanie dużo większej ilości witamin i pierwiastków. Odpowiednio wyprofilowana i ciężka pokrywa, umożliwia ciągłe wykorzystanie pary wodnej, a całkowite gotowanie na parze w specjalnych naczyniach pozwala na jeszcze mniejsze straty tych składników i uzyskanie odpowiedniego smaku potrawy bez użycia soli oraz tłuszczu. Każdy dobry kucharz docenia właściwości naczyń ze stali nierdzewnej, jednak zawsze też zwraca uwagę na ich jakość, ponieważ stal stali nierówna. Przy zakupie naczyń warto wybierać stal nierdzewną 18/10 o wysokiej grubości i pokryte specjalną stalową powłoką dno, zapobiegającą korozji. Przydatne są również dodatkowe cechy, jak np. odpowiednio wyprofilowane dno, które ułatwia przelewanie, termometr w uchwycie pokrywki, a także możliwość gotowania w systemie wieżowym, czyli kilku potraw na jednym palniku. Więcej informacji na temat garnków ze stali nierdzewnej znajdziesz na www.philipiaknaczynia.pl.