Większość z nas pijąc herbatę nie zastanawia się jakie korzyści zdrowotne czerpie z tej czynności. Warto jednak wiedzieć, że spożywanie tego naparu poza wartością smakową ma również zbawienny wpływ na nasz organizm. Przygotowaliśmy artykuł opisujący zdrowotne właściwości herbaty - nasza inspiracja: blog o herbacie.
Co znajduje się w herbacie?
W suszu herbacianym znajduje się wiele związków, witamin oraz minerałów korzystnie oddziałujących na nasz organizm. Za działanie pobudzające i wzmacniające naszą koncentrację odpowiada teina, która jest odpowiednikiem kofeiny. Teinę osłabia jednak garbnik taniny, dzięki któremu napar wykazuje właściwości uspokajające. Kolejnym z głównych związków występujących w liściach herbaty są flawonoidy (polifenole), działające antyoksydacyjnie oraz posiadające zdolność wiązania metali. W największej ilości z grupy aminokwasów występuje teanina, natomiast głównymi witaminami zawartymi w herbacie są: B1, B2, A, C i K. W największej ilości w liściach herbaty występują minerały, takie jak fluor, wapń, żelazo, potas, sód i cynk.
Należy jednak zaznaczyć, że współczesna analityka odkrywa ciągle nowe związki znajdujące się herbacie. Obecnie zidentyfikowano ponad 400 składników. Taka wielkie bogactwo związków ma korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Korzyści zdrowotne picia herbaty
Warto podkreślić, iż tylko prawidłowo parzona herbata dobrej jakości ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Niewłaściwe zaparzenie herbaty oraz susz kiepskiego gatunku może spowodować działanie zupełnie odwrotne. Oto główne korzyści wynikające z regularnego spożywania herbaty:
-
Wzmocnienie układu odpornościowego oraz zmniejszenie ryzyka nowotworu
Zielona i czarna herbata są bogatym źródłem katechin. Są to silne przeciwutleniacze wzmacniające system odpornościowy oraz oczyszczające organizm z toksyn. Katechiny wspomagają również organizm w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, dzięki temu zmniejsza się ryzyko powstania nowotworu oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
-
Zapobieganie powstawaniu próchnicy i niwelowanie nieświeżego oddechu
Działanie przeciwpróchnicze herbaty powoduje zawarty w niej fluorek. Dodatkowo zawarte w suszu polifenole ograniczają powstawanie płytki nazębnej. Takie korzystne działanie na naszą płytkę nazębną posiada wyłącznie napar bez dodatku cukru. Dodatkowo herbata niweluje nieprzyjemny zapach z ust, ponieważ hamuje ona rozwój bakterii beztlenowych znajdujących się główne w tylnej części języka oraz w zagłębieniach dziąsłowych.
-
Wzmocnienie kości
Badania przeprowadzone w Narodowym Uniwersytecie Cheng Kung na Tajwanie potwierdzają, iż zawarte w herbacie (głównie w zielonej) epigalokatechiny zwiększają aktywność enzymu odpowiadającego za wzrost kości, aż o 79%. Ten związek przyczynia się również do mineralizacji tkanki kostnej. Osoby pijące regularnie napar herbaciany zdecydowanie rzadziej chorują na osteoporozę.
-
Ochrona serca
Picie trzech filiżanek herbaty dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca. Tę korzyść zawdzięczamy polifenolom, które obniżają skurczowe i rozkurczowe ciśnienie serca. Napar herbaciany zmniejsza również ryzyko wylewu i chroni przed chorobą niedokrwienną serca, pobudza krążenie oraz rozszerza naczynia krwionośne.
-
Zapobieganie procesowi starzenia oraz chorobie Alzheimera
Zawarty w herbacie Galusan epigalokatechiny (EGCG) oraz witaminy C i E opóźniają proces starzenia organizmu oraz chronią mózg przed chorobą Alzheimera oraz innymi formami starczej demencji.
-
Działanie odchudzające
To działanie zdrowotne z pewnością najbardziej spodoba się kobietom. Otóż katechiny zapobiegają odkładaniu się tłuszczu, zwłaszcza tego na brzuchu. Najlepsze działanie odchudzające wykazują herbata zielona oraz czerwona. Zawarta w herbacie kofeina także ma zbawienny wpływ na naszą sylwetkę, ponieważ ułatwia ona spalanie tłuszczów zgromadzonych przez organizm.
Są to główne korzyści jakie płyną dla osób regularnie spożywających ten prozdrowotny napój - mówi Sylwia Mokrysz z firmy Mokate - liczne studia dowodzą również, że herbata korzystnie wpływa na naszą kondycję, jest skutecznym środkiem na zwapnienie tętnicze oraz spowalnia starzenie się komórek. Warto więc sięgać po herbatę jak najczęściej i nie zastępować jej innymi mniej szlachetnymi napojami.