Szarlotka babci Marysi
Przepis na Jabłecznik, którym chcę się z Wami podzielić jest bardzo prosty i ogólnie znany. Szarlotkę w ten właśnie sposób piekła moja babcia Marysia, moja mama, a teraz ja.
Wiem, że wiele osób nie lubi piec ciast. O wiele prościej jest pójść do cukierni czy supermarketu i kupić gotowe. Ale uwierzcie mi, że w żadnym sklepie nie uda Wam się kupić TAKIEJ Szarlotki.
Nie dość, że jest to najłatwiejsze do wykonania ciasto na całym świecie to zapach i smak tego wypieku powali Was na kolana!!!
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
3-4 duże jabłka (najlepiej kwaskowe)
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnice, lub czysty blat stołu. Margarynę pokroić w kostkę ,dodać do mąki i cukru, a następnie za pomocą dużego noża posiekać margarynę w drobne kawałeczki tak, aby dokładnie połączyła się z mąką. Po zakończeniu uzyskamy dość suche ciasto. Aby połączyć nasze składniki dodajemy żółtka i całe jajko i śmietanę. Całość dokładnie ugniatamy.
Ugniecione ciasto należy uformować w walec lub podobny kształt (to nie ma zbytniego znaczenia), zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na około godzinę.
Jabłka należy obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych okach, a następnie dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10-15 minut. Jeśli jabłka są kwaśne, lub jeśli ktoś lubi swoje ciasta bardzo słodkie, można dodać trochę cukru lub miodu. A jeśli lubicie ciasta kwaskowe, a jabłka są słodkie, można dodać troszkę soku z cytryny. Wszystko według osobistych upodobań.
Kiedy jabłka są już miękkie i puszczą soki, należy je zdjąć z ognia(
Po około godzinie)
Blaszkę (prostokątną, kwadratową, okrągłą, jak kto woli) należy wysmarować margaryna i wysypać bulka tarta.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. 2/3 pokroić w plastry i równomiernie rozmieścić na blasze. [Jeśli ciasto ciągle się klei do rąk można je lekko posypać mąką]
Jabłka lekko odsączyć z soku i równomiernie rozmieścić na cieście.
Z pozostałej części ciasta należy utoczyć długie wałeczki ( nie za grube, nie za cienkie) i ułożyć je w formie szachownicy na jabłkach.
Całość lekko posypać cukrem.
Piec około 40-45 minut w temperaturze ok.190-200 C.
Moja ulubiona Szarlotka jest doskonała zarówno na ciepło z odrobina zimnej bitej śmietany, lub nawet kilka dni później z gorącym budyniem.
Mmmmmmmmmmmmm pycha!!!!