Substancje słodzące, tzw. słodziki, zarówno pochodzenia naturalnego, jak i sztucznego, mogą z powodzeniem zastępować cukier w zastosowaniach konsumenckich, przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Jednym ze słodzików jest aspartam, mający nie do końca dobrą sławę. Czy aspartam jest szkodliwy?


Dopuszczony do użytku

Aspartam odkryto całkiem przypadkiem w latach 60-tych ubiegłego stulecia, przy poszukiwaniach leku na wrzody żołądka. Od tego czasu szuka się zastosowań aspartamu, a jednocześnie bada się jego wpływ na zdrowie. Definitywnie aspartam został uznany za bezpieczny sztuczny słodzik, który może być stosowany w różnych dziedzinach przemysłu spożywczego. Jego zastosowanie w racjonalnych ilościach nie niesie żadnego ryzyka zdrowotnego dla ludzi w każdym wieku, w tym dzieci, chorujących na cukrzycę czy kobiety ciężarne i karmiące.

Sztuczny słodzik jest stosowany przez ponad 90 krajów na świecie. Organizacje nadzorujące jego wprowadzenie na rynek uznały, że jego stosowanie nie szkodzi. Do takiej opinii przychylają się połączone komitety do spraw dodatków do żywności FAO/WHO (United Nations' Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives - JEFCA)  i  Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA).

Plotki o aspartamie

Wielokrotnie prezentowano już na łamach mediów światowych dowody na domniemaną szkodliwość aspartamu. Później jednak okazywało się, że przedstawione wyniki były zafałszowane, zaś badania, które stały się dla nich podstawą, były przeprowadzane w manipulowanych warunkach. W efekcie wielu konsumentów uznaje aspartam za bardzo szkodliwą substancję rakotwórczą, której spożywanie może prowadzić do przedwczesnej śmierci. Takie postrzeganie sztucznego słodziku jest niezgodne z prawdą. Jeśli doniesienia o rakotwórczej charakterystyce aspartamu byłyby rzeczywiście wiarygodne, Unia Europejska czy Stany Zjednoczone na pewno nie dopuściłyby do tego, aby został on zakwalifikowany jako dodatek do żywności w dziesiątkach krajów, tylko zabroniłyby jego stosowania.

Tymczasem, aspartam jako dodatek E951, z powodzeniem jest stosowany jako alternatywa dla cukru prostego, sacharozy, w wielu produktach spożywczych i lekach, w tym w tabletkach musujących, jako słodzik kuchenny, w napojach gazowanych, kawowy i herbacianych, w gumach do żucia i produktach niskokalorycznych, adresowanych do diabetyków i osób odchudzających się. 

Aspartam w przeciwieństwie do cukru obecnego w diecie nie jest przyczyną występowania otyłości, próchnicy czy cukrzycy. Daje on produktom spożywczym smak zbliżony do cukru, przy minimalnej wartości kalorycznej. Słodzik aspartam jest metabolizowany naturalnie w organizmie, przez co jego składniki są wydalane z ciała człowieka. Można go bezpiecznie spożywać, o ile nie przekracza się dziennej, dopuszczalnej dawki słodzików.